Autómentes nap

2022.09.22. 17:29

Kötélen húzták el a kocsit az autómentes napon

Hat iskolából tíz fős csapatok vállalták, hogy kerékpárra ülnek és úgy tekernek ki a Desedára, ahol autómentes napi vetélkedőt tartottak nekik az év kerékpárútján. Az európai autómentes nap keretében a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásának csökkentésére hívják fel a közlekedők figyelmét.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Tegnap lezárták a Deseda kempinghez vezető utat, mert egy közút lezárása is szerepelt abban a programban, amelyet a tónál tartottak általános iskolásoknak.

– Kaposvár is pályázott rá, hogy a környezetvédelemben megrendezzük az elméleti és gyakorlati feladatokból álló vetélkedőt. Itt mocsárjárásban, piramisépítésben, labdaterelésben és farönk görgetésben próbálhatják ki magukat a fiatalok. A legnagyobb sikere azonban az elektromos autó közös erővel való elhúzásának van – mondta Péter Attila, aki játékmesterként mérte a fiatalok idejét.

– Nagyon jó a csapatverseny, hogy együtt kell elérnünk valamit. A kocsihúzás tetszett legjobban – mondta Hegedüs Balázs, aki a Honvád Utcai Tagiskola csapatát erősítette.

–Jó volt, hogy biciklivel jöttünk ki közösen, én magam is gyakran járok vele, főleg elektromos bringával – tette hozzá Mészáros-Németh Ádám László, a gyakorlati versenyszámok után. Az elméleti feladatokra a tíz fős csapatok másik fele vállalkozott a Fekete István Látogatóközpontban.

–Hárs, citromfű, menta, csipkebogyó – sorolta a zrínyis Rédling Máté azoknak a teáknak az ízét, amelyeket a növényekkel kellett összepárosítaniuk.

– Tetszettek a feladatok, amelyek a Deseda élővilágáról szóltak, például táplálékláncot is össze kellett állítanunk – mondta a szintén zrínyis Papst Kamilla, aki örült a közös csapatmunkának. A programon részt vevő fiatalok úgy fogalmaztak: nem esik nehezükre gyalog, vagy kerékpárral járni, de városon kívül már nehezen képzelik el ezt a fajta lehetőséget.

– Faluról járok be Kaposvárra iskolába, nehezen képzelem el autó és busz nélkül az életemet, bár én is szeretek biciklizni – mondta a kodályos Szép Dóra, aki osztályával közösen érkezett az autómentes napi programra.

 

Az év kerékpárútját is bevonták a versenybe

Az autómentes napi vetélkedőt csaknem tíz éve rendezik meg a Desedán. Idén kiemelt szerephez jutott az év kerékpárútja.

–Felpezsdült az élet a látogatóközpontban, igyekeztünk olyan helyekre fókuszálni a Deseda körül, amelyeket autóval nem lehet megközelíteni – mondta Nemesné Sovány Krisztina, a látogatóközpont kiállítóhelyi koordinátora. –A gyerekeknek elsősorban az érzékszerveikre kellett hagyatkozniuk, hogy a feladatokat jól teljesítsék. A sport és elméleti kategória összesítését a Zrínyi Tagiskola nyerte, második a Kodály, harmadik a Kinizsi lett.

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában