Ingázó vesszőfonó

2022.09.28. 17:30

Nyolcvanegy évesen busszal hordja a kosarait a mérői bolt elé

Valaha elterjedt mesterség volt a kosárfonás, manapság már csak kevesen szelidítik a vessző kosárrá vagy éppen szőnyegporolóvá. S még kevesebben csinálják úgy, mint a 81 éves Margit néni, aki Barcsról hozza Mérőbe saját kézzel készült portékáit.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Fonott bevásárló kosarak, fás tárolók, kenyérkosarak és szőnyegporolók. Margit néni a kaposmérői bolt előtt kínálta szebbnél-szebb portékáit. - Családi hagyomány a kosárfonás, szüleimtől és férjemtől tanultam, a vesszőt is én főzöm, nézze meg a kezeimet – mondta el a 81 éves nyugdíjas.  

Hozzátette: 23 éven át Kaposváron lakott, most pedig Barcsról ingázik hetente több alkalommal. – Busszal jövök, azzal hozom a fonott termékeket, ez a bevásárlókosár kiszolgálja az embert, legalább harminc évig ilyen marad – mutatta portékáit. 

Margit néni hetente többször felbuszozik Barcsról. 
Fotós: Lang R.

Az asszony kiemelte: egyre kevesebben foglalkoznak már kosárfonással, régen apáról fiúra, anyáról lányra szállt a kézműves mesterség. Somogy megyében még Kelevízen foglalkoznak a közmunkaprogram keretében kosárfonással. 

Jelenleg is több közmunkás végez kosárfonó tanfolyamot. Már a vessző nagy részét is maguk termelik meg ültetvényükön. A kosarakba színes béléseket is varrnak, ősszel a legtöbben a terménytároló fonott kosarat keresik náluk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában