Menekülőútra várva

2022.09.08. 17:26

Nem tudnak annyit takarékoskodni a szociális intézmények, mint kellene

Bajban vannak a szociális intézmények, a rezsiemelés miatt rengeteg többletkiadásuk lesz, és fogalmuk sincs, miből fogják ezt kigazdálkodni. A települési önkormányzatok segítenek saját intézményeiknek, a többiek pedig keresik a megoldást, hogy ne kelljen bezárniuk.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Hat telephely tartozik a Kaposvári Szociális Központhoz, ahol az idősek klubfoglalkozásai mellett a fogyatékkal élő fiatalok nappali ellátását is biztosítják. A Liget otthonban több mint félszáz szépkorút gondoznak. – Mivel nem lakossági áron kapjuk a gázt, áramot, így rendkívüli módon megnőttek a költségeink, ám a kaposvári önkormányzat biztosított minket arról, hogy a különbözetet fedezik – mondta el Turnár Jánosné, a Kaposvári Szociális Központ vezetője. Hozzátette: takarékossági intézkedéseket vezettek be. Nem, vagy csak kevésbé fűtik a ritkán használt helyiségeket és folyamatosan LED-es izzókra cserélik a régi égőket. 

Huszonnégy intézményt működtet a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete. – A villanyszámlánk a kétszeresére emelkedett idén tavalyhoz képest, s ez csak a rendszerhasználati díj emelkedése miatt van, jövőre tovább nőhet a számlánk – mondta el a szervezet elnöke, Hegedüs Lajos. Hozzátette: nem lakossági áramot fizetnek sem a gáz, sem az elektromos áram tekintetében. – A kaposfüredi lakóotthonban idén 2,6 millió forint volt a féléves rezsi költsége, tavaly egész évben fizettünk 2,5 milliót – jegyezte meg Hegedüs Lajos. Kiemelte: a nagymértékű, akár tízszeres emelkedést nem tudják majd kigazdálkodni. 

– Olyan embereket látunk el, akiknek nem volt családjuk, állami gondoskodásban nőttek fel, meghaltak a hozzátartozóik, vagy túl idősek ahhoz, hogy gondozzák őket – mondta el a szervezet elnöke. – Számukra nincs más alternatíva, nincs olyan, aki ellátná és befogadná őket. Jelenleg tizennyolcan vannak a várólistánkon. Negyvenhárom éve dolgozom a fogyatékos emberek mozgalmában önkéntesként, mindig voltak nehéz évek, de ennyire reménytelen sosem volt a helyzet – monda el Hegedüs Lajos

Kevés jövedelemből nehezen fizetik ki az emelt díjat 

Kénytelenek voltak térítési díjat emelni a szociális intézményekben, de Hegedüs Lajos szerint sokaknak annyira kevés a jövedelmük, hogy ezt nagyon nehezen fizetik ki. – A normatív támogatás három éve nem emelkedett, állami segítség nélkül megoldhatatlan a helyzetünk, nem tudunk honnan elővenni több bevételt – jegyezte meg Hegedüs Lajos. Kiemelte: minden izzót évekkel ezelőtt energiatakarékosra cseréltek, önerőből több intézménybe napelemeket helyeztek ki, az Egyenesi úti telephelyükön pedig komposzttal üzemel a kazánjuk minimális gázrásegítéssel. Ha a többi nagyobb intézményükre is szeretnének napelemeket felhelyezni, az több mint negyvenmillió forintba kerülne. 
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában