Fűtési szezON

2022.09.23. 09:00

Napi száz hívás érkezik a somogyi kéményseprőkhöz

Közel száz megkeresés érkezik naponta az őszi időszak beköszöntével a somogyi kéményseprőkhöz. Azt utóbbi hetekben egyre többen kérnek tőlük tanácsot, hogy az égéstermék-elvezetőjük megfelelő-e, arra milyen berendezés köthető. Nem csak a gáz, hanem a fatüzelésű berendezéseket is ellenőrzik.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Időpontra érkezett a kéményseprő a donneri városrészben. Reggel nyolc órától délután négy óráig csaknem tucatnyi címre megy. Ellenőrzi a kémény, a füstcső, a tüzelőberendezés állapotát, a légellátás biztosítottságát és az égéstermék maradéktalan eltávozását. Az ellenőrzés végén rögzítik a tapasztaltakat tanúsítványon is. – Ahogy beköszöntött az ősz, jóval többen hívnak minket, egyre többen kérik a fatüzelésű kályhák, kandallók kéményeinek ellenőrzését is  – mondta el a kéményseprő.

Óvári Timót, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője kiemelte: sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát az az ingatlantulajdonos, aki kitisztított füstelvezetővel várja a fűtési időszakot. – A kéményben lerakódott korom, kátrány, sőt a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak, ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj – tette hozzá. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, viszont a családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő, egyénileg kezdeményezhetik a lakók az időpont-egyeztetést a szakemberekkel. Ez néhány nap átfutási időt igényel, emiatt érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ellenőrzést és tisztítást. Óvári Timót kiemelte: minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. – Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelőanyaggal, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni – emelte ki a helyettes szóvivő. Idén augusztusig kétszáz lakástűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat, két ember életét vesztette és tízen megsérültek, égési sérüléseket vagy füstmérgezést szenvedtek. A lakástüzek többsége elektromos és fűtési hiba, valamint dohányzás és tűzhelyen felejtett étel miatt alakult ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában