Vadgyümölcsfák megmentői

2022.09.12. 12:00

Őshonos növényeket mentenek a vackorszedő erdészek

Turbéki Bernadett

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Az ősz a betakarítás mellett, a jövő évi gazdálkodás megalapozásának is az ideje. A gondos gazdák már ilyenkor nekilátnak előkészíteni, mit és hogyan vetnek, ültetnek jövőre. Mindezt jól tudják az erdésznövendékek is, aki elkezdték gyűjteni a gyümölcsöket a csemetekertből a kipusztult, beteg egyedek pótlásához. Az őshonos vadgyümölcsfák megmentését szolgálja az a program, amelyben a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium erdésznövendékei 2020 óta vesznek részt egy magyar–horvát közös projekt keretében. 

A viroviticai társintézménnyel együttműködve készítették el azt a digitális adatbázist, amelyben azok a helyszínek szerepelnek, ahol a projekthez kapcsolódó fafajták találhatók. A Dráva két oldalán vizsgálódtak a fajok jelenlegi helyzetéről, és csemetenevelésbe fogtak. 

Az iskola középrigóci tankertjében a projekt keretében már nagy mennyiségű vadgyümölcscsemetét neveltek fel. Ezeket többnyire a magánerdős gazdálkodók, valamint a Sefag Zrt., és a Dráva Coop Zrt. szakemberei már kiültették saját területükre, így tudják biztosítani, hogy a vadgyümölcsök elterjedjenek majd a rigóci erdő környékén. 
A diákok a gyakorlati órákon gondoskodnak az utánpótlásról. Szedik a vadalmát, vadkörtét, hozzák a lakóhelyükön talált házi és barkócaberkenyét, és készülnek a vetéshez. Szerencsére a kertben nevelődő csemeték nagy része átvészelte az aszályos nyarat, így csak pótlásról kell beszélni. 

Malgay Viktor, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese elmondta: a mentőakció sikeres, nem csak a környékbeli erdőkben növekednek a kiültetett csemeték szépen, hanem azok is, melyek a Mecsekbe kerültek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában