Futás

2022.09.24. 17:30

Sérült gyerekeket segítettek a jótékonykodó futók

Több mint nyolcszázan vettek részt az MH 64 Deseda jótékonysági (fél)maraton és MH maraton, félmaraton bajnokságon.

Molnár Gábor

– Két dolog miatt döntöttünk úgy, hogy megszervezzük a versenyt, egyrészt szerves része a katonák életének sport, másrészt édesapám mindig azt mondta, segítsük az elesetteket, a gyerekeket és az öregeket, ezért jött az ötlet, hogy rendezzünk egy futóviadalt, ahol nincs nevezési díj; mindenki bedob a perselybe egy bizonyos összeget, s ezt jótékony célra használjuk fel – mondta Gavlik Péter ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka. – Az első hat évben a mosdósi kórházat támogattunk, az idén pedig a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ kapja a befolyt összeget.

 

Nem csak futásban, hanem egyéb ügyességi feladatokban is kipróbálhatták magukat a résztvevők.

– Lehetett plankelni, súlyt kitartani fegyverekkel, illetve van egy tartozz közénk program, ahol felülésben, fekvőtámaszban mérethették meg magukat a vállalkozó kedvűek – tette hozzá Gavlik Péter ezredes.

A parancsnok kiemelte, Szita Károly, Kaposvár polgármestere meghirdette azt a programot, melynek célja, hogy a megyeszékhely legyen az egyik legegészségesebb város 2030-ra, s a katonák is szeretnének ehhez hozzátenni.

– Nagyon örülünk, s nagy megtiszteltetés, hogy a gyermekeinkért futnak – fogalmazott Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója. – Az intézményükben vannak enyhe, közép és nagyon súlyos sérült gyerekek, akik nemcsak értelmileg, hanem mozgás-, látás- és hallássérültek, s a háromszáz fiatalunk között sok az autista. Olyan informatikai eszközökkel segítenek meg minket, melyeket a gyerekeink jól tudnak használni és nagy szükségük van rá, nagyon hálásak vagyunk a támogatásért. Úgy gondoltuk, ha ilyen támogatást kapunk, akkor mi is részt veszünk a versenyen. Nyilván a gyerekeink nem tudják úgy teljesíteni a távokat, mint a sportolók, vagy éppen a hobbifutók, de fontosnak tartottuk, hogy részesei legyünk a rendezvénynek. 

Az esemény egyben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) félmaraton és maraton megméretése is volt.

– A MATE Kaposvári Campus társrendezője a versenynek, hagyományosan jó a kapcsolatunk a logisztikai ezreddel, erre kiváló példa a Cross Run, melyet szintén közösen szerveztünk meg – hangsúlyozta Szerb György a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatóhelyettese, a MATE Kaposvári Campus Testnevelési és Sportközpontjának vezetője. Az idén részvételi csúcs született, hiszen tíz egyetemről huszonegy váltó és huszonhét egyéni induló érkezett. Az pedig külön öröm, hogy a MATE mind az öt campusáról érkeztek futók, így mi adjuk a legtöbb résztvevőt a kategóriában.

Nem sokkal dél után, aztán már folyamatosan érkeztek a futók a célba. 

– Tavaly láttam egy bejegyzést, miszerint egy triatlonista srác kiváló eredményt ért el, s akkor úgy gondoltam, jövőre én is elindulok – elevenítette fel Hegyi Benedek, aki Zalaegerszegről érkezett és Pécsen tanul villamosmérnöki szakon, s kevesebb mint 3 óra 24 perc alatt teljesítette a maratoni távot. – Éppen egy 100 km-es versenyre, illetve az Ultra Balaton egyénire készülők, így jó kis edzés volt a verseny. A környezet és a szervezés is kiváló volt, talán csak a kisebb szembeszél okozott némi problémát.

Szabó János volt az első befutó a 10 kilométeres távon a +35-ös kategóriában. – Mivel Táborfalváról, azaz az Alföldről érkeztem, így az emelkedők egy kicsit megviseltek – mondta. – Ha tehetem, jövőre is eljövök, mert nagyon jól érzetem magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában