Körültekintés

2022.09.22. 13:00

Somogyban is megszűnt az általános tűzgyújtási tilalom

Harsányi Miklós

Megyénkben is megszűnt a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonban felhívta a lakosság figyelmet, hogy mindenki legyen fokozottan körültekintő, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. 

A Nébih tájékoztatása szerint a jelentős csapadékhiány miatt az elmúlt napokban lehullott csapadék önmagában számos helyen nem volt elegendő ahhoz, hogy a felszíni biomasszaszintet átáztassa. Azonban az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet a holt biomassza nedvességtartalmára kedvezően ható reggeli harmatképződés következtében lecsökkentette a tűz kialakulásának kockázatát. Ezért a fokozott tűzveszélyidőszak elmúltával szeptember 20-tól a tűzgyújtási tilalom megszűnt többek közt Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyében is. 

A magas kockázat és a szeles időjárás szárító hatása miatt azonban Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében továbbra is indokolt a fokozott tűzveszély időszakának fenntartása, így ezekben a térségekben továbbra is tilos tüzet gyújtani. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem honlapján elhelyezett térképen is tájékozódhatnak az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában