Balaton vízállás

2022.09.20. 18:51

Száraz hónapokat tudhatunk magunk mögött

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Munkatársunk korábban lefotózta az elmúlt napok esőzése dacára is kilátszanak homokszigetek Balatonlelle és Balatonboglár partja közelében a vízből. 

A vizugy.hu adatai szerint a siófoki vízmércénél a Balaton vízállása kedden 69 centiméter volt. Ami még az augusztus végi 78 centiméterhez képest is jelentős csökkenés. Az elmúlt napok esőzése dacára is kilátszanak homokszigetek a part közelében a vízből Balatonlellén és Balatonbogláron. A vízi madarak számára kiváló napozóhelyet biztosítva a szeptemberi napsütésben. A nyáron arra is volt példa az alacsony vízállás miatt, hogy egy vízbe tervezett koncertet a déliről az északi partra tettek át, ugyanis a vízi színpad nem lett volna biztonságos ilyen kevés vízben. A tó vízszintje drámaian alakul a szakemberek szerint, de várhatóan a következő hetekben az évszaknak megfelelően számíthatunk utánpótlásra csapadék formájában. Idén tavasszal vízre tették az első új balatoni kompot. A jármű a tervek szerint a Sión keresztül érkezett volna Siófokra, de az alacsony vízállás miatt ezt nem tudták végrehajtani, pedig szerette volna a Balatoni Hajózási Zrt. már nyáron szolgálatba állítani az új járművet. Idén ősszel sem voltak eddig ideálisak a körülmények, hogy Komáromból le tudják úsztatni az új kompot. 
 


– A lehulló csapadék két részre oszlik, egy része beszivárog a talajba és a másik pedig elfolyik, a több éve tartó szárazság következtében annyira száraz a talaj, hogy azonnal elszívja a lehulló esőt – mondta el Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője. Hozzátette: a csapadék területi átlaga nem túl jelentős, egy-egy zivatarcellába koncentráltan 10-15 milliméter eső hullhat le, de csak  kisebb területeket érint. – A jövő hét elején számítani lehet frontátvonulásokra, amelyek számottevő csapadékot adhatnak a Balaton vízgyűjtő területére, azonban a nagytérségi időjárási folyamatok számottevően változatlanok, a szárazság meteorológiai feltételei jobban valószínűsítik azt, hogy szárazabb idő várható ősszel – emelte ki Horváth Ákos Megjegyezte:  következő hónapokban a párolgás lényegesen alacsonyabb, ezért a lehulló csapadék mennyisége kevésbé jut vissza a légkörbe a Balaton vízgyűjtő területéről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában