Tűzszerészek éve

2022.09.17. 11:30

Százkilós bombát és gránátokat ástak ki Balatonszabadiban

A nyáron több mint 450 rend­őrségi bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt őket. Somogyban közel félszáz esetben kellett vonulniuk, még százkilós élesített, szovjet légibombát is találtak Balatonszabadiban.

Góz Lilla

Többször megfordultak a tűzszerészek idén Balatonszabadiban. Júniusban egy szovjet aknavetőgránát került elő, több repeszt szállítottak el, és találtak egy 100 kilós szovjet légibombát is élesített orrgyújtó szerkezettel, amelyet a helyszínen hatástalanítottak. Hasonlót szedtek ki a napokban a Dunából is. Balatonszabadiban a százkilós légibomba hatástalanításának idejére közel fél kilométeres sávban zárták le a területet. 

Somogyba idén eddig összesen 45 alkalommal vonultak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök kezelésére. A tűzszerészek a Somogyi Hírlapnak elmondták: kilenc alkalommal sürgősséggel mentesítettek a tűzszerészek. 
Augusztusban a jákói Kossuth utcában egy családi ház kertjében került elő egy német 81 milliméteres aknavetőgránát szétválva, élesített gyújtószerkezettel. A robbanóeszközt elszállították és meg is semmisítették a tűzszerészek. 

Júliusban Nikla és Öreglak között a főúton árokásás során találtak robbanóeszközt. A tűzszerészek a műszeres átvizsgálást követően 5 szovjet aknavető gránátot és egy szintén szovjet páncéltörő gránátot szállítottak el a helyszínről. 
Marcaliban, a Karikás Frigyes és Noszlopy Gáspár utca sarkán árokásás közben egy szovjet F-1-es kézigránát került elő gyújtószerkezet nélkül. Kelevízen egy szovjet repeszgránátot találtak sérült gyújtószerkezettel. 
 

Kaposújlakig sikerült áttörni a szovjetek vonalait 

– Bármikor előkerülhetnek lőszerek, és ezek között élesek is vannak, emiatt nagyon fontos, hogy senki se nyúljon hozzájuk, hanem azonnal hívja a tűzszerészeket – mondta el Puskás Béla helytörténész, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője. A Margit-vonalon Balatonszentgyörgy–Marcali–Nagybajom–Böhönye–Nagybajom–Barcs mentén 1945. január 6-ától március 29-éig megmerevedett a front, állóháború tört ki állandó támadásokkal. A Tavaszi ébredés hadműveletkor a német–magyar csapatoknak Kaposújlakig sikerült áttörniük a szovjetek vonalát. – Nem volt ritka, hogy egy tanyán reggel még a németeknek főzött ételt, este már az oroszok fogyasztották el – jegyezte meg a helytörténész. 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában