Fotók!

2022.09.30. 13:50

Szívet boncoltak és bűnténynél helyszíneltek a kutatók

Már pénteken reggel 8 órakor elkezdődött a Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvény a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi (PTE) Kar Kaposvári Képzési Központjában. Több száz fiatal látogatott el az intézménybe, hogy megismerje a különféle kísérleteket és ki is próbálja az egészségügyi szakemberek munkáját.

Marosi Gábor

A Kinizsi Tagiskola ötödik osztályos diákjainak a látványos kémia kísérletek tetszettek a legjobban. Egyikük a csecsemőgondozásba is mélyebben beleásta magát. Az egyik standnál egy nagyjából három és fél kilogramm súlyú babát vett a kezébe, hogy megtapasztalhassa milyen nehéz a kis gyermek és hogyan kell helyesen felemelni.

A részvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy belessenek a mikroszkópba. Az eszköz segítségével különféle növényi és állati sejteket láthattak úgy, ahogyan az szabad szemmel elképzelhetetlen lenne. A növényi pollen a mikroszkóp alatt egy pöttyös motívummal díszített tányérra hasonlított, a kékre festett hagymarészecske pedig egy behálózott teliholdra.

A bátrabbak nemcsak végig nézték, hanem szikét ragadtak és részt vettek egy sertésszív boncolásban. Egy másik helyiségben az injekciózást láthatták az érdeklődők és ki is próbálhatták, hogyan kell a tűt helyesen beleszúrni a kézbe. Az intézmény aulájában új programmal készültek a szervezők. Egy bűntény helyszínét rendezték be és analitikai módszerrel kellett kideríteni, hogy ki követte el a gyilkosságot.

Stromájer-Rácz Tímea, a PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjának igazgatója elmondta, a kutatók éjszakájához már kilencedik alkalommal csatlakoztak. Céljuk, hogy minél több fiatalt szólítsanak meg és megmutassák nekik azt, hogy a reál tantárgyak is érdekesek és szépek.

– Szeretnénk a gyerekek érdeklődését felkelteni a biológia, a fizika, a kémia és az egészségtudomány iránt. Azért is, mert a képzési kínálatunkban szerepel az orvosdiagnosztikai analitika, illetve a védőnő – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

A Kutatók Éjszakáján a harmadosztályú Kaposvári Rákóczi néhány futballistája is részt vett. A sportolók belekóstoltak a kísérletekbe és népszerűsítették a futball klubbot.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában