Tanulják a bort

2022.09.21. 14:00

Saját vizsgaborukhoz szüreteltek a balatonboglári diákok

Leszüretelték munkájuk gyümölcsét a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlész-borász tanulói. Hagyomány már, hogy minden évben kapnak egy szőlősort, amelyet egész évben gondoznak és a termésből készítik el a vizsgaborukat.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Csattogtak a metszőollók szerdán a balatonboglári Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlőültetvényén. Szorgosan dolgoztak a diákok, hamar teltek a ládák kékfrankos szőlővel. A 2,4 hektárnyi területen reggeltől tizenöt tanuló szedte a termést. – Kézi szedés mellett döntöttünk éppen azért, hogy a szüret hangulatát, az egész folyamatot megtanulják a gyerekek és közben jobban összecsiszolódik a csapat is – mondta el Országh Bernát, a tangazdaság vezetője. Hozzátette: a szőlész-borász diákok két éve gondozzák a tőkéket, minden művelési feladatot maguk végeztek el. Az aszály sajnos nem kerülte el az ültetvényüket sem. 

szüret szőló balaton szakképzés szőlész borász
Fotós: Németh Levente

– A szárazság miatt harminc százalékkal kevesebb szőlő termett, a minőséggel viszont nincs gond – fogalmazott Országh Bernát. Kiemelte: miután leszedték a szőlőt, a feldolgozóban darálják, majd a tartályokba kerül a lé, ahol a borok készülnek. Somogyvári Levente gyermekkora óta részt vesz szőlőszüreten. – Otthon mindig is volt szőlőültetvényünk, ez is motivált abban, hogy a Mathiászba jöjjek tanulni – mondta a tizenegyedikes szőlész-borász tanuló. Kiemelte: az iskola elvégzése után a szakmában szeretne dolgozni, mellette pedig esti tagozaton érettségit tenne.

szüret szőló balaton szakképzés szőlész borász
Fotós: Németh Levente

A szőlész-borász képzés nem csak nappali, hanem felnőttoktatás keretében is elérhető a Siófoki Szakképzési Centrum balatonboglári intézményének kínálatában. A végzett felnőtt tanulók szinte kivétel nélkül szakmailag elismert borászatoknál helyezkednek el. 

szüret szőló balaton szakképzés szőlész borász
Fotós: Németh Levente

A végzősök januárban a Mathiász borversenyen mutatják be boraikat az öt helyi borászból álló szakmai zsűri előtt. 

szüret szőló balaton szakképzés szőlész borász
Fotós: Németh Levente

Lesz újbor Márton-napra

A balatonboglári borvidéken a napokban a kékszőlő fajtákat szüretelik. A legtöbb borász október elejére végez a szürettel. A többség a gépi betakarítás mellett döntött, mivel kézi munkaerőt nehéz találni a környéken. Átlagosan húsz százalékkal kevesebb szőlőt tudtak leszedni a tőkékről a csapadékhiányos időjárás miatt. 

szüret szőló balaton szakképzés szőlész borász
Fotós: Németh Levente

November 15-én, Márton-napra Irsai Olivér fajtából készült és rosé borokkal készülnek vásárlóiknak. Egyre többen pedig palackban erjesztett pezsgőt is készítenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában