Segítő hívás

2022.09.30. 20:05

Telefonos bejelentést várnak a horgászoktól

Góz Lilla

A horgászok és a lakosság segítségét kéri a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A vízi ökoszisztémák fenntartásához nagymértékben hozzájárulnak a vándorló halpopulációk, amelyek mozgását Európában legalább 100 ezer elavult gát akadályozza. 
A vándorló halak védelme céljából a World Fish Migration Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, amelynek használatával bárki bejelentheti és regisztrálhatja a folyóakadályokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisban. Az ingyenesen letölthető Amber Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy feltérképezhessék a folyók átjárhatóságát, és a szakemberek ennek alapján eldönthessék, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra. A nemzetközi projekthez az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet is csatlakozott, ezért a kutatók arra kérik a lakosságot, hogy az alkalmazás segítségével jelezzék azokat az általuk ismert épített akadályokat Magyarország területén, amelyek gátolják a folyók átjárhatóságát. 
A folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan hetvenhat százalékkal csökkent, pedig több száz millió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában