Horvát együttműködés

2022.09.27. 13:56

Térképre tették a dél-dunántúli mentes helyeket a nemzetközi projektben

Szakemberek a Gastrotop program keretében a speciális étkezési igényekkel kapcsolatos elvárásokat, körülményeket vizsgálták. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa is részt vett a 16 hónapos magyar-horvát projektben, melynek zárókonferenciáját kedden tartották.

Harsányi Miklós

Gombos Péter, a campus főigazgató-helyettese nyitotta meg a keddi tanácskozást. Pintér Attila egyetemi oktató, a projekt szakmai vezetője azt mondta: a határ-menti térséget – Kapronca-Kőrös megye, Verőce-Drávamente megye, illetve Somogy, Zala és a dél-dunántúli régió – érintette a projekt. Közös kutatást végeztek, melynek során elemezték  a speciális étkezési igényekkel – többek közt mentes, vegetáriánus, illetve vegán étkezés, továbbá ételallergia, ételintolerancia – kapcsolatos jelenlegi helyzetet, s a várható jövőbeni elvárásokat. Egy adatbázist állítottak össze a dél-dunántúli mentes helyekről, s négy napos kreatív tábor is kiegészítette programot.

– Azt szerettük volna megvizsgálni a partnereink segítségével, hogy a speciális étkezési igények kielégítése hogyan megy végbe ebben a régióban – hangsúlyozta. – S miként reagálnak erre a vállalkozások, a turisztikai szolgáltatók valamint a  vendéglátók, s a lakossági, fogyasztói részről milyen igények fogalmazódnak meg.

Hallgatókat is bevonták a programba, olyan ötleteket igyekeztek kidolgozni, melyek lehetővé teszik egyes  vállalkozások kínálatának, szolgáltatásának továbbfejlesztését is. A Gastrotop programban a MATE Kaposvári Campusa, a krizevci főiskola, a viroviticai egyetem, továbbá a Somogyi, illetve a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vett részt. Győrbíró-Kovács Andrea, a SKIK projektmenedzsere kiemelte: olyan speciális területet érintett a program, amely iránt fokozatosan  nő az igény. Silvije Jercinovic, a krizevci egyetem oktatója hangsúlyozta: kiváló együttműködést alakítottak ki a somogyi szakemberekkel.

Fontos  a tapasztalatszerzés

Silvije Jercinovic szerint kifejezetten jó ötlet volt az is, hogy a szakácsoknak, cukrászoknak képzést, tanfolyamot tartottak. Minden egyes találkozó lehetőséget nyújtott arra, hogy ismereteiket tovább bővítsék. Halász Míra, a MATE harmadéves kereskedelmi és marketing szakos hallgatója is bekapcsolódott a programba, hasznosnak tartotta, hogy személyes tapasztalatot szerzett. 

Arra a felvetésre, miszerint milyen fontos teendőjük van a somogyi vállalkozásoknak ezen a téren a következő időszakban, Pintér Attila azt mondta: nagyon sokan vannak, akik kitűnően reagáltak, s akár a szezonális kínálatukban olyat tudnak nyújtani a vendégeknek, hogy mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt. 

– Ezzel együtt még valószínűleg  több információra van szükségük arról, hogy a fogyasztók milyen irányban mozdulnak el a speciális étkezést, illetve étkezési módokat illetően - emelte ki Pintér Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában