2022.09.27. 13:56
Térképre tették a dél-dunántúli mentes helyeket a nemzetközi projektben
Szakemberek a Gastrotop program keretében a speciális étkezési igényekkel kapcsolatos elvárásokat, körülményeket vizsgálták. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa is részt vett a 16 hónapos magyar-horvát projektben, melynek zárókonferenciáját kedden tartották.
Gombos Péter, a campus főigazgató-helyettese nyitotta meg a keddi tanácskozást. Pintér Attila egyetemi oktató, a projekt szakmai vezetője azt mondta: a határ-menti térséget – Kapronca-Kőrös megye, Verőce-Drávamente megye, illetve Somogy, Zala és a dél-dunántúli régió – érintette a projekt. Közös kutatást végeztek, melynek során elemezték a speciális étkezési igényekkel – többek közt mentes, vegetáriánus, illetve vegán étkezés, továbbá ételallergia, ételintolerancia – kapcsolatos jelenlegi helyzetet, s a várható jövőbeni elvárásokat. Egy adatbázist állítottak össze a dél-dunántúli mentes helyekről, s négy napos kreatív tábor is kiegészítette programot.
– Azt szerettük volna megvizsgálni a partnereink segítségével, hogy a speciális étkezési igények kielégítése hogyan megy végbe ebben a régióban – hangsúlyozta. – S miként reagálnak erre a vállalkozások, a turisztikai szolgáltatók valamint a vendéglátók, s a lakossági, fogyasztói részről milyen igények fogalmazódnak meg.
Konferencia az egyetemen a mentes étkezésről
Fotók: Muzslay PéterHallgatókat is bevonták a programba, olyan ötleteket igyekeztek kidolgozni, melyek lehetővé teszik egyes vállalkozások kínálatának, szolgáltatásának továbbfejlesztését is. A Gastrotop programban a MATE Kaposvári Campusa, a krizevci főiskola, a viroviticai egyetem, továbbá a Somogyi, illetve a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vett részt. Győrbíró-Kovács Andrea, a SKIK projektmenedzsere kiemelte: olyan speciális területet érintett a program, amely iránt fokozatosan nő az igény. Silvije Jercinovic, a krizevci egyetem oktatója hangsúlyozta: kiváló együttműködést alakítottak ki a somogyi szakemberekkel.
Fontos a tapasztalatszerzés
Silvije Jercinovic szerint kifejezetten jó ötlet volt az is, hogy a szakácsoknak, cukrászoknak képzést, tanfolyamot tartottak. Minden egyes találkozó lehetőséget nyújtott arra, hogy ismereteiket tovább bővítsék. Halász Míra, a MATE harmadéves kereskedelmi és marketing szakos hallgatója is bekapcsolódott a programba, hasznosnak tartotta, hogy személyes tapasztalatot szerzett.
Arra a felvetésre, miszerint milyen fontos teendőjük van a somogyi vállalkozásoknak ezen a téren a következő időszakban, Pintér Attila azt mondta: nagyon sokan vannak, akik kitűnően reagáltak, s akár a szezonális kínálatukban olyat tudnak nyújtani a vendégeknek, hogy mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt.
– Ezzel együtt még valószínűleg több információra van szükségük arról, hogy a fogyasztók milyen irányban mozdulnak el a speciális étkezést, illetve étkezési módokat illetően - emelte ki Pintér Attila.