Fotók!

2022.10.05. 17:31

Együtt ünnepelt a 140 éves gyermekotthon

Az intézmény megalapításának 140. évfordulóját ünnepelték közösen a volt és jelenlegi nevelők és növendékek.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Bogdán Piroska 1969 és 1983 között volt az egykori Zója nevelőotthon lakója. Később családot alapított, és azóta maga is a gyermekvédelemben helyezkedett el. Lánya, Sándor Tímea zenepedagógus citerázott a gyermekotthon jubileumi rendezvényén. 

– Jó szívvel gondolok a gyermekotthonban töltött időre, mert mindig kaptunk odafigyelést, törődést – idézte fel Bogdán Piroska. – Én nem emlékszem arra, hogy valaki szökni próbált volna. Amikor kikerültünk innen, akkor is kíváncsiak voltunk egymás életére, ma 80-an tartjuk a kapcsolatot egymással egy internetes csoportban. Összesen 120-an voltunk lányok, talán ha két emberre emlékszem, aki elkallódott. 

A kiegyezés utáni években alapították az egykori Szedres-kertben a kaposvári Mária Valéria Árvaházat, amely később változó nevekkel működött tovább. 

– Tudjuk, hogy a velünk és nálunk otthonra lelt gyerekekkel nem könnyű bánni, csak emberséggel és türelemmel lehet – mondta Csatos Zsuzsanna, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója. – Büszke vagyok a zitás fiúkra, akik naponta győzik le önmagukat.    

A Zita nem vált kaszárnyává, mert óvó felügyeletet nyújt, és a pedagógusok úgy végzik a munkájukat, hogy a belőlük áradó szeretet megjelenik a gyermekekben, emelte ki Szita Károly polgármester. Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Szent István törvényei óta a gyermekvédelem azonos a magyar államisággal, és a sikert azt jelzi, hogy a gondozottak felnőttként maguk is képesek családot alapítani.  

A covid és a háború ráirányította a figyelmet a segítő szakmákra, vélte a terület államtitkára. 

– A gyermekvédelem és a szociális szféra is megérzi a szankciós energiaválságot, de a kormány eleget tesz a kötelezettségeinek – mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. – Sőt ötszörösére emelkedett a pótlék az olyan speciális gyermekvédelmi intézetekben, mint a Zita.

A támogatókat is köszöntötték a gyermekotthonban 

Rumszauer Miklós plébános és püspöki helynök megáldotta a gyermekotthont, majd a jelenlévők megtekintették az épület felújított szárnyát. A jubileumi ünnepségen részt vett Móring József Attila országgyűlési képviselő, a Dél-Dunántúl régió fejlődéséért felelős miniszteri biztos, valamint Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A rendezvényen az intézmény támogatóit is köszöntötték, külön elismerést kapott Handó János és Handó Tünde, a patcai Katica tanya tulajdonosai, akiket a színpadra szólítottak. A Zita növendékei verses, zenés műsort adtak, fellépett közülük Kovács Nikolasz, Nichter Dominik és Farkas Róbert Gusztáv. Az ünnepségen megemlékeztek azokról a pedagógusokról is, akik „ megfogják a gyermekek kezét, és mindennap jó irányba viszik.” A bensőséges hangulatú eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója és díszoklevelet adott át Csatos Zsuzsannának, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának, megköszönve a kollektíva áldozatkész munkáját.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában