Fotók!

2022.10.07. 17:30

A szakmák titkaira voltak kíváncsiak a pályaválasztó diákok

Zsúfolásig megtelt a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikumának aulája, mert több mint száz utolsó évfolyamos általános iskolás diák és a szüleik érkeztek a Gépész pályaorientációs napjára pénteken, hogy a szakmák titkaival ismerkedjenek, mielőtt döntenek a továbbtanulásról.

K.G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Pályaválasztás előtt állunk, nézett körbe a nagybajomi Balla László, aki a 14 éves fiával, Zéténnyel járta körbe a forgalmas standokat. Az édesapa minden továbbtanulási tervében támogatja a fiát, szögezte le. A fiú a papírjait böngészte, ebből derült ki,  hogy a gépjármű mechatronikai technikusi pálya vonzza, mert az autók működése érdekli a legjobban. Kortársa, a kaposvári Kodály iskolában tanuló Mányok Alex villanyszerelő akar lenni, mert izgalmas szakmának tartja, és az iskolában szereti a fizikát és a technikát.

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Gépész nyílt napján hat ágazatban tizenkét szakmát mutattak be az érdeklődőknek. Ebben segítségükre voltak duális partnereik, a helyi vállalkozások, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Honvédség képviselői. A gyerekeknek tájékoztatást adtak a képzések jellegéről, valamint az ösztöndíj lehetőségekről, ugyanis a szakképzésben tanulók plusz jövedelemhez is juthatnak.

– Az iskolánkban tanított szakmák népszerűek, többszörös a túljelentkezés – mondta Takács Szilvia, az Eötvös igazgatója. – A helyi piaci szereplők egyre nagyobb igénnyel lépnek fel, egyre inkább keresik  az olyan szakembereket, mint a villanyszerelő vagy a CNC forgácsoló, vagy a gépgyártás technológiai technikus. A kaposvári felsőoktatásban gépészmérnök és villamosmérnöki képzés indult, ahol érdemes továbbtanulni. Nem elhanyagolható tényező, hogy amit kínálunk, azok mind jól kereső szakmák, és biztos munkalehetőséget biztosítanak.

Sakkfigurát mozgatott egy kollaboratív robot, a dán gyártmányú masina a legkorszerűbb eszközök közé tartozik az ipari termelésben, mutatta be a fémmegmunkálás eredményeit Számel Róbert gépészmérnök és oktató. Közben a rendészeti képzésben résztvevők önvédelmi bemutatót tartottak abból, amit az ágazati vizsgához el kellett sajátítaniuk a 10. évfolyamban. A kaposvári nagyüzemek, mint a Kométa, a Videoton vagy a Kaposvári Villamossági Gyár toborzói is kitelepültek a rendezvényre, ahol a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) további támogatásáról és együttműködéséről biztosította az iskolát.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában