Óriás tökök

2022.10.22. 17:32

Csónakot faragnak a háromszáz kilós győztes tökből

Háromszáz kilogrammig hízott fel egy hatalmas narancssárga tök, amit a hétvégén csodálhattak meg az érdeklődők a Kaposvári Nagypiac Tökjó-napján. Az eseményen több súlyos tököt is díjaztak a szervezők és még a legkülönlegesebbre formált zöldség is jutalmat kapott.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Már negyedik alkalommal mérték össze nagyságukat a termelők a töknevelő versenyen. Az eseményt azért is szervezik meg, hogy az ős- és a kistermelők bemutathassák különféle portékáikat – mondta Vargáné Bíró Éva a piac vezetője.

A versenyzők a legnagyobb és a legérdekesebb sütőtök, valamint a legnagyobb bármilyen fajta tök kategóriában nevezhettek. Ez utóbbiban a takarmánytökök voltak a legnépszerűbbek. A versenyszámot harmadszorra is Keresztes Martin nyerte meg. A sántosi fiatal évekkel ezelőtt még csak egy 70 kilós tökkel nevezett, idén viszont több mint négyszer akkorával. A nevelgetett zöldsége összesen 300 kilogrammot nyomott.

Keresztes Martin érdeklődésünkre elmondta, a megfelelő vetőmagon is múlik az, hogy milyen lesz a termés. A sántosi földbe végül Atlantic Giant fajta mag került. Ezután a gazdának már csak arra kellett figyelnie, hogy megfelelően bánjon a növénnyel. – Szükség volt a megfelelő tápanyagra és arra is, hogy a nagy szárazságban bőséges csapadékhoz jusson a tök – mondta Keresztes Martin. - A növény mindig jelzi azt, hogy mire van szüksége, a levelei elárulják. Ez egy őrült hobbi, ha nevezhetjük így, és ha valaki ebbe belekóstol, akkor nem hagyja abba. A cél természetesen az, hogy minél nagyobb legyen a tök – tette hozzá a termelő.

 

Keresztes Martin hatalmasra nőtt növénye egy országos versenyen is bizonyított már, ahol a hetedik helyet szerezte meg. A sántosi fiataltól azt is megtudtuk, hamarosan meglékelik a tököt, vízre teszik és csónakként is kipróbálják. A móka után felvágják és megetetik a házi állatokkal.

A 80 éves Haszon János is különleges tökökkel nevezett a versenyre. A kaposfői férfi házánál 160 centiméter hosszú kolbásztökök termettek. A rántva is fogyasztható finomság a szederfára kúszott fel, a termés pedig öt méteres magasságból lógott lefelé. Haszon János növényei végül nem értek el helyezést, azonban sokan megcsodálták és fényképezték a nem mindennapi látványosságot.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában