Az oktatásért demonstráltak

2022.10.27. 18:56

Élőlánc, molinó és dudaszó jelezte az oktatás helyzetét

Több somogyi iskolában is sztrájkoltak a pedagógusok csütörtökön délelőtt.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Kaposváron a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolából nyolcan, a Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolában húszan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a Kodály-iskolához tartozó intézmények főigazgatója lapunknak annyit mondott, kollégái csak az első két órában sztrájkoltak. Ez idő alatt a tanítási rendben nem volt fennakadás és a gyerekeket is ellátták – tette hozzá.

A vidéki iskolák közül a somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában is munkabeszüntetéssel tiltakoztak a pedagógusok. A sztrájkban kilencen vettek részt, a többi tanár nagy része szolidaritását fejezte ki. Az intézmény egyik pedagógusa lapunknak elmondta, azért, hogy a diákoknak és a szülőknek ne okozzanak kellemetlenséget, gyakorlatilag úgy sztrájkoltak, hogy megtartották óráikat. Abban az időben éltek a munkabeszüntetéssel, amikor nem tanítottak, hanem adminisztratív feladatokat végeztek, illetve készültek egy másik tanórára. A pedagógus hozzátette, hivatalosan is bejelentették a sztrájkot és lemondtak két órányi fizetésükről. Azonban ha nem lesz előrelépés a pedagógusok ügyében, akkor legközelebb valószínűleg órát sem tartanak.

A pedagógusok tiltakozása csütörtökön kora este Kaposváron folytatódott. A több száz pedagógusból, diákból, szülőből, nagyszülőből és szimpatizánsból álló tömeg az Ady Endre és a Berzsenyi Dániel utca sarkán gyülekezett, majd elindult a Füredi csomópont irányába. Az élőlánc résztvevői közül sokan a molinókra és a táblákra írt szavakkal, mondatokkal jelezték, hogy az oktatás területén sok mindennel nem értenek egyet. 
 

Két középiskolás fiatal érdeklődésünkre elmondta, azért csatlakoztak az élőlánchoz, mert tanáraik rengeteget panaszkodnak nekik és ők is érzik a bőrükön, hogy mennyit változott az oktatás az elmúlt években. A békés demonstrálókkal tucatnyi járművezető is egyetértett. Az autósok, kamionosok és buszosok hosszú másodpercekig dudáltak, miközben elhajtottak a tömeg mellett. Az emeletes házak ablakaiból, erkélyeiről is sokan figyelték az élőláncot, amelynek hossza nagyjából egy kilométer volt és egészen a Füredi csomópontig elért. Az élőlánc este hat órakor szakadt szét. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában