Fotók és videó!

2022.10.06. 20:06

Emelt fővel fogadták a végzetüket az aradi vértanúk

K.G.

A kivégzettek utolsó szavait idézte sorra Giber Vilmos tanácsnok, aki emlékező beszédet mondott csütörtökön este a kaposvári városligetben az aradi vértanúk tiszteletére. Diákok gyertyákkal álltak sorfalat, és az emlékkövek előtt elvonulva egy-egy szál virággal rótták le a kegyeletüket a résztvevők. Emelt fővel fogadták a végzetüket, mert hitték az Istent, de nem hibáztatták a Teremtőt a sorsukért – vonta le a tanulságot a gyászünnep szónoka. Giber Vilmos megemlékezett a szabadságharc többi áldozatáról is, akik szintén mély elhivatottsággal fogadták még a bukást is a nemzet érdekében.

Délután Nagyatádon a városi múzeum udvarán a kopjafánál tartottak megemlékezést. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulói adtak műsort, és Gara István, a város díszpolgára mondott ünnepi beszédet. Barcson is sokan összegyűltek az 1849 október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtiszt tiszteletére a Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely előtti téren. Fonyódon a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola diákjainak összeállítását tekinthették meg a résztvevők az aradi vértanúk emléknapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában