Fejlesztés

2022.10.11. 20:00

Kétmilliárd forintból fejlesztik a marcali kórházat

Mintegy kétmilliárd forint értékű eszközfejlesztésbe kezdett a Szaplonczay Manó Marcali Kórház. Az intézmény október elejére 4200 új eszközhöz, berendezéshez jutott, csaknem fél milliárd forintért – hangzott el az egészségügyi intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Mobilröntgen, defibrillátor, műtőasztal, endoszkópos berendezések,  gyógyszeradagoló pumpák, fertőtlenítő robotok is érkeztek októberben a marcali kórházba. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az eszközbeszerzés mellett fejlesztették a leletezést támogató informatikai rendszert is. Kiemelte: a kórház és az intézmény szakmai felügyeletét ellátó kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy a kórház szolgáltatásait igénybe vevő mintegy 60 ezer ember minél magasabb színvonalú ellátást kapjon. Felidézte, hogy az eszközfejlesztésre egy tavaly augusztusi kormányhatározat adott lehetőséget, valamint a kórházépület 10 milliárd forint értékű rekonstrukcióját is tartalmazta, de az építkezést az orosz-ukrán háborúval összefüggő intézkedések következményei miatt felfüggesztették.   – Marcaliban is fontos cél az emberek egészségben eltöltött életeinek növelése, valamint a hozzáférhetőség javítása a magas színvonalú, lakosság közeli ellátásokhoz – emelte ki a sajtótájékoztatón Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: mindehhez elengedhetetlen a humánerőforrás és a további eszközfejlesztések. Beszámolt arról is, hogy ezen a héten újabb 400 millió forint értékben érkeznek egészségügyi berendezések a marcali kórházba, valamint további eszközök megvásárlása is folyamatban van.

Fotós: TIBOR KOVACS

Két szűrőbusz is érkezik
A Szaplonczay Manó Marcali Kórház 2021 augusztusában pályázott sikeresen egészségügyi eszközök beszerzésére. A csaknem kétmilliárdos fejlesztésből 875 millió forint értékű berendezéssel gazdagodik a somogyi intézmény a napokban. A helyszíni sajtótájékoztatón bemutattak több eszközt, például működés közben a fertőtlenítő robotot. A jövőben távgyógyászatot szolgáló informatikai eszközök és két szűrőbusz is érkezik Marcaliba. Bíznak abban, hogy 2022-ben az összes forrást el tudják költeni és minden szükséges eszközt beszereznek. Korábban 540 millió forint uniós forrásból és 200 millió forint önerőből fejlesztették az intézmény infrastruktúráját.

 

Fotós: TIBOR KOVACS

 

Fejlődés a siker záloga

– 2006-ban az akkori tulajdonosunk, a Somogy Megyei Önkormányzat volt és már akkor közösen a megye egészségügyi ellátását egységesen képzeltük el, ez a cél azóta, tizenhat éve sem változott – mondta el Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: az egészségpolitika fő iránya, hogy minden városi kórházban legyenek a fekvőbeteg szakmák mellett egynapos sebészet és kiterjedt járóbeteg rendelések és ezek az elmúlt tíz évben meg is valósultak Marcaliban. Moizs Mariann kiemelte a hospice osztály ápolási tevékenységét, amely kiemelt színvonalon működik a szakdolgozóknak köszönhetően. A jövőben a lakosság magas színvonalú ellátása mellett kiemelt figyelmet szánnak a prevenciónak is. 

Fotós: Kovács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában