Kultúra

2022.10.03. 10:00

Közelebb hozzák Somogy értékeit

Elérhető már a Somogyi Értékek honlapján az Értékeink megyén innen és túl című vetélkedősorozat regisztrációjához szükséges valamennyi információ. Somogyi általános iskolák felső tagozatos diákjai és középiskolások jelentkezését várjuk egy érdekes megmérettetésre.

Munkatársunktól

Fotó: LANG ROBERT

– A vetélkedővel szeretnénk közelebb hozni a gyerekekhez mindazt, amire ők is valóban büszkék lehetnek – mondta lapunknak Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke. 
Hangsúlyozta: a hungarikumok nemzeti örökségünk részét képezik, melyeket kötelességünk megismerni, megóvni és továbbadni a jövő generáció számára. – A vetélkedő célja, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessük a magyar kultúra értékeit, bevonjuk őket az értékgyűjtésbe, bízva abban, hogy ezzel erősödik az identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk, valamint megtapasztalják a közösségi munka örömeit – hangsúlyozta. – A megyei vetélkedő keretében a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény szerinti megyei, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán megszervezett tudást tesszük próbára. 
A verseny elsődleges célja, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Somogy megye művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint Somogy megye jellegzetes gasztronómiáját. A részvétel és a regisztráció minden versenyző, illetve felkészítő tanár számára ingyenes, online formában történik a www.somogyiertekek.hu honlapon keresztül. 
A megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolás jelentkezők négyfős csapatokban mérhetik össze a tudásukat, és egy iskolából bármennyi csapat nevezhet. A csapatok három kategóriában versenyeznek az első két fordulóban: középiskola, szakközépiskola, általános iskola és online teszt, kvíz, ügyességi, kreatív, kézműves feladatok várnak rájuk. Első körben egy összeállított feladatsort kell a www.somogyiertekek.hu honlapon kitölteniük és visszaküldeniük a jelentkező fiataloknak. 
A kérdéssor október 15. és december 15. között elérhető és kitölthető. A gimnáziumok, szakképzőiskolák és általános iskolák legjobb 10-10-10 csapata jut tovább a középdöntőbe. A beküldött feladatsorokat a vetélkedőt lebonyolító Somogy Megyei Önkormányzat által felkért zsűri értékeli, majd értesíti a legjobb csapatokat a középdöntőbe jutásról e-mailben. 
Huszti Gábor azt is elmondta lapunknak: a bejutó csapatnak január 15-ig kell megerősíteni, hogy részt vesz-e a középdöntőben. Amennyiben visszalép, vagy nem erősíti meg részvételi szándékát, automatikusan a következő legjobb eredményt elérő csapat jut tovább. 
Fotó: Lang Róbert

 

Megmutathatják a tudásukat a megye fiataljai 


A megyei közgyűlés alelnöke arról is beszélt a Somogyi Hírlapnak, hogy a középdöntőkre márciusban kerül sor Mesztegnyőn, külön napon a gimnáziumok, a szakképző iskolák és az általános iskolák tanulóinak. 
– A középdöntő programokkal tarkított, egész napos ellátást biztosító rendezvény lesz, melynek keretében többféle típusú feladatot kell a csapatoknak megoldani – mondta Huszti Gábor. – Mindhárom kategóriában a legjobb három csapat jut tovább. A megyei döntőt Kaposváron tartjuk, ahol összesen kilenc csapat verseng majd. A résztvevőket megvendégeljük, az első három helyezett díjazást kap. Arra szeretném biztatni a diákokat, hogy jelentkezzenek bátran, mutassák meg tudásukat, méressék meg magukat egy érdekes, színvonalas vetélkedésen, hogy ezzel is még jobban megismerjék szülőföldjüket! 
 

A cikk megjelenését a Somogy Megyei Önkormányzat támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában