Sonline.hu podcast

2022.10.11. 17:30

Látható, gyorsan intézkedő rendőrökre van szükség Somogyban

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendő online beszélgetős műsorunkba a napokban Molnár Gábor dandártábornokot, a Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság főkapitányát hívtuk meg.

Barkóczy László

Lengyel János, a Somogy Hírlap főszerkesztője beszélgetett rendszeresen megjelenő podcast műsorunkban a rendőri vezetővel hivatásról, kötelezettségvállalásról, de a méltán elhíresült balatonszemesi igazoltatás utóéletéről is.

A riportban a főkapitány elmondta, hogy a somogyi közbiztonság megteremtése egy igazán nagy kihívás, hiszen nem csupán az országötödik legnagyobb megyéjéről van szó, de egy olyan nagy figyelmet és érdeklődést is generáló hellyel is rendelkezik, mint amilyen a Balaton part. 

– Amikor öt éve a megyébe érkeztem, azt mondták kollégáim, hogy Somogy az a megye, ahol minden rendőr- szakmai kihívás előfordul – emlékezett vissza a főkapitány. – Akkor ezt kicsit túlzónak éreztem, de be kell látnom, igazuk volt. Szerintem ilyen sokszínűség még a fővárosban sincs.

Molnár Gábor elmondta azt is, hogy az elmúlt öt év nem csak a rengeteg feladat miatt volt különleges, de olyan, azelőtt sosem látott történésekre kellett felelősen reagálniuk, mint amilyen például a pandémia időszaka volt. A bezárkózás, nagyon sok családon belüli erőszakot eredményezett abban az időszakban, ami azelőtt csak nagyobb ünnepek idején volt jellemző. Ráadásul egy rendőr sosem mehetett homeofficeba, nekik mindig a helyükön kellett lenniük, hogy a közbiztonságot fenntartsák.

 

A siófoki nyarakat évek óta felkészülten várják a somogyi rendőrök, de olyan különleges eseményeket is biztosítaniuk kellett, mint a választáshoz kapcsolódó ellenzéki kampány nyitó és záró is.

A rendőri siker titka a főkapitány szerint az, hogy nem egyszerűen csak reagálnak az eseményekre, de igyekeznek minél jobban proaktívak is lenni. Ez rengeteg előkészületet és koncentrációt jelent. De a legfontosabb az, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. Ehhez szükség van „látható rendőrökre”, gyors és szakszerű intézkedésekre, egyértelmű és átlátható kommunikációra. Ez utóbbinál fontos szempont, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. 

– A statisztikai adatok bármennyire is jók Somogyban – folytatta a dandártábornok, – az nem nyugtatja meg azt az embert, aki például rablás áldozata lett. Hiába szorult vissza ez a bűncselekmény típus az utóbbi időben, ő úgy fogja érezni, hogy nagy a baj. Vagyis hiába jók az eredményeink, tovább kell dolgoznunk azon, hogy mindenki, kivétel nélkül biztonságba érezhesse magát.

A javuló eredményekhez természetesen nem csak a rendőrség tett hozzá, hiszen a bűnözés társadalmi jelenség, melynek egy szűk szegmense a rendőri jelenlét. A megyében élők tudatossága, a szigorúbb jogalkotás és alkalmazás, de még az egyes területen élők kulturális szintje is meghatározza a bűnözés elleni küzdelem eredményességét. A közbiztonság tehát egy olyan közös ügy, melyért az egyén, a közösség és a rendőrség is sokat tehet.

A nemrégiben nagy figyelmet generáló balatonszemesi igazoltatás is a rendőri munka sokszínűségére és nehézségeire világított rá.

– Egy rutin igazoltatásként indult az egész ügy – idézte fel Molnár Gábor. – Az ellenőrzés alá vontak valamilyen konteóban hittek azzal kapcsolatban, hogy Magyarország egy cég, a rendőrök ezen vállalkozás alkalmazottai csupán, így nincs joguk igazoltatni őket. Így vált a rendőri munka egy pillanat alatt nagyon nehézzé, hiszen nem hibázhatott a kolléga. Az érintettek az egészet videóra vették, így egy egész ország figyelhette, hogyan zajlik egy türelmes, de profi intézkedés. Erről most videón értesült mindenki, de higgyék el, ez a nyári időszakban a Balaton parton egyáltalán nem ritka jelenség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában