Indul a csereszezon

2022.10.17. 07:00

Legalább százezerbe fáj egy új gumiszett az autóra

Jócskán emelkedett az autógumik ára is, egyes márkák tavaly ősz óta csaknem 50 százalékkal drágultak. Nem csak az autósok, a somogyi szakműhelyek is készülnek a közelgő átállásra.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

– Minden évben időben cserélek téli gumit – mondta a kaposvári Tárnai Zoltán szerda délelőtt az egyik műhelyben. – Legalább tíz éve járok a jutai szervizbe, s ennek több oka van: szerintem szakmailag jó a társaság, s megbízhatóan dolgoznak. A nyári gumikat itt hagyom, majd kora tavasszal jövök vissza. Így sokkal egyszerűbb a helyzet. 

Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője egyebek mellett közölte: a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességgel közlekedés esetén akár életet is menthet. Azt is közölte: a nyári gumi 7 fok alatt nem teljesíti feladatát. 

– Volt olyan ügyfelünk, aki külföldön dolgozik, s már felrakatta a téli autógumit – mondta Oros András, a jutai Oros Gumiszerviz Kft. tulajdonosa. – Itthon jóval olcsóbb az autógumi és a szerelés, mint külföldön. Az igazi téligumi-csereidény évről évre a halottak napja után kezdődik, akkor indul meg a tömeg. Oros András azt mondta: a kereskedelemben széles az autógumi-választék, de a tavalyihoz képest megdrágultak a termékek. Egy alsó-középkategóriás autóra tavaly ilyenkor az egyik közkedvelt gumifajta nagyjából 13 ezer forintba került, ez most csaknem 23 ezer forint. Az autósok zöme árérzékeny, figyeli az akciókat, s a lehető legkedvezőbb áron igyekeznek megvásárolni a terméket. Oros András szerint számos gyártmány található a kínálatban, ám vásárlás előtt érdemes mérlegelni. Kiemelt szempont a minőség és a biztonság. 

– Nálunk folyamatosan 8–10 márka közül lehet válogatni – mondta. – Egy átlag autóra a jelenlegi árakat tekintve – munkadíjjal együtt – a komplett gumicsere könnyen elérheti a százezer forintot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában