Újdonsült mesterek

2022.10.25. 16:30

Sosincs késő visszaülni az iskolapadba a fejlődés érdekében

Tizennégy autószerelő vehette át mesterlevelét kedden, a kaposvári Hotel Dorottya dísztermében. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett ünnepségen a képző intézmények is képviseltették magukat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Kamaránk hosszú évek óta szorgalmazza a mesterképzést, s öröm, hogy ezúttal is ennyien jelentkeztek az oktatásra – hangsúlyozta Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. –  A szakma és a piac egyaránt igényli a mestereket, akik folyamatosan teljesítik a magas minőségi követelményeket. Szükség van az új tudásra, az állandóan bővülő szakmai ismeretekre, s ezek átadására. 

Az autószerelő mesterképzésre ezúttal 14-en jelentkeztek, s mindannyian sikeresen levizsgáztak. A hallgatók közül 13-an támogatott, míg egy tanuló önerős képzésben vett részt. A vizsga előtt valamennyi hallgató oktatási célra szemléltető eszközt állított össze, a turbó feltöltőn és az önindítón kívül volt, aki klíma kompresszort vagy mechanikus dízel adagolót készített. Ezek a kamara tulajdonába kerültek, s a SKIK ezt a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikumnak ajánlotta fel. Az új mesterek esküt tettek a keddi ünnepségen, a végzősök nevében Varga Zoltán mondott köszöntőt.

– Hatalmas motiváció volt a csoportban – emelte ki  Tóth Csaba, a mestervizsga bizottság elnöke. – Az új mesterek munka mellett képezték magukat, s időt áldoztak a jövő építésére.

Illés Tibor az oktatók nevében gratulált a frissen végzett mestereknek. Arról beszélt: a most végzett szakembereknek nem csak a legmagasabb szinten kell megoldani a feladatokat, hanem a vállalkozás vezetése,  az alkalmazottak irányítása és a tanulók szakemberré nevelése is bőven ad munkát.

 

Felfrissítik a tudást

– Gyerekkoromtól fogva rajongok a járművekért – mondta Takács József lábodi autószerelő. – Egy vállalkozásban dolgozom, s már korábban elhatároztam, hogy idővel továbbképzésre járok. Szakterületünk elképesztő ütemben fejlődik, elég, ha csak az elektromos járművekre gondolunk. Aki lépést akar tartani a változással, az 30, 40 évesen is vállalja a tanulást.  Örülök, hogy jelentkeztem a SKIK-képzésre, másoknak is ajánlom, mivel szakmai, pedagógiai és a vállalkozás vezetésével kapcsolatos ismereteket is elsajátítottunk. A mesterlevél birtokában új lehetőséghez jutunk.

A 35 éves mester a gépésztechnikus képesítés után ADR-biztonsági tanácsadó végzettséget is szerzett. 

 

Fejlesztés nélkül nincs jövő

Zsigár Dávid József autószerelő is kedden délután vette át a mesterlevelét Kaposváron. A rendezvény végén közös fotózásra állt össze  a csapat, s ezután a 26 éves fiatalember lapunknak azt mondta: felemelő érzés, hogy ennyi tanulás után valóra vált a régi álma. 

– Sok csoporttal dolgoztam már együtt az elmúlt 28 évben, de a mostani csapat rendkívül összekovácsolódott – mondta Illés Tibor oktató. – Mindannyian komoly erőfeszítést tettek azért, hogy ma közösen ünnepelhetnek. Szerintem mindenkinek érdemes tisztában lenni azzal, hogy olyan pályán dolgoznak, ahol a fejlődés nem áll meg, nélkülözhetetlen a tanulás, a fejlesztés, s a beruházás. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában