Videó!

2022.10.07. 17:43

Többezer alkalommal segítettek idén a balatoni vízimentők

2022-ben 64 strandon szolgáltak a vízimentők, 51 balatoni, 10 vidéki és 3 budapesti helyszínen – olvasható a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) oldalán.

Sonline

Egy átlagos nyári napon a VMSZ 120 kollégája dolgozott napi 10-12 órában. Összeségében 435 munkatársuk vett részt az idei szezon strandi feladatainak ellátásban.

8 vízimentő tanfolyamot tartottak, ezeknek köszönhetően 77 új vízimentő lépett szolgálatba ezen a nyáron. Rajtuk kívül képeztek úszómestereket, vízicsúszdakezelőket is.

Összesen 3531 esetben láttak el embereket, közülük 34 embert vízből mentettek ki. Rajtuk kívül 43 olyan személyt láttak el, akik további, kórházi ellátást igénylő sérülést szenvedtek. Szárazföldi mentőegységeik - a mentőtiszti autóik és az esetkocsijuk-, 71 esetben láttak el betegeket. 

Mentőhajóikat 180 alkalommal riasztották, melyek legénysége 75 alkalommal bajbajutott személyhez vonult, ezen belül 61 esetfeladatot láttak el.

74 vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítottak – többek között a Balaton-átúszást, a Balaton Soundot vagy a Vizes világbajnokságot-, ezen kívül 10 vitorlásversenyt, például a Kékszalagot.

48 alkalommal vonultak eszközmentéshez - amikor bajba jutott hajót, vitorlást kellett kiemelniük vagy a partra vontatniuk.

Vizek veszélyei címmel balesetmegelőző kisfilmsorozatot gyártottak, melyet a Minisztertanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatain elnyert támogatás felhasználásával tudtak elkészíteni. A filmsorozatot közösségi média felületeinken, illetve médiapartnereik bevonásával országos szinten tudták terjeszteni. 

Prevenciós programjuk keretében két újabb balatoni strandon helyeztek ki Mentőöv táblákat. Jövő nyáron pedig már 7 strandon várja mentőmellényállvány a gyerekeket: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén.

A céljuk még mindig az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában