Spórolás

2022.10.11. 07:00

Szintet lép a takarékosság a somogyi ipari cégeknél

Új takarékossági program lép életbe a Kapos Atlas Kft-nél: az alkalmazottak november elsejétől április 30-ig minden hónapban egy hétig – a szokásos napi nyolc helyett – 12 órát dolgoznak, s a korábbi másfél héttel szemben három hetes téli szünetet rendelnek el. Erről is szó esett csütörtökön az üzemi tanács ülésén.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A rendkívül mértékben megdrágult energia-árak miatt szükség van az újabb lépésekre – mondta Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez azt jelenti, hogy november elsejétől áprilisig megszűnik a szombati, vasárnapi műszak, elmaradnak a hétvégi túlórák. Mindenképp takarékoskodni kell, a csarnok felfűtése naponta ugyanis csaknem kétmillió forintba kerül. Így a következő időszakban – leszámítva a 12 órás munkaheteket – alapvetően hétfő hajnali hattól péntek este tízig két műszakban zajlik majd a termelés.

Újdonság, hogy november elsejétől április 30-ig minden hónapban egy héten át – a szokásos napi nyolc helyett – 12 órát dolgoznak az alkalmazottak. Horváth Árpád hangsúlyozta: a rendelkezés valamennyi munkatársukra  vonatkozik.  A termelés  december 16-án leáll,  a három hetes téli szünet után csak január 9-én indul újra a munka, s februárban és márciusban egy-egy hetet nem dolgoznak. Arról is döntés született: az irodaházban a télen kettő helyett egy szintet használnak a dolgozók, a földszintet bezárják, mindenki az első emeletre költözik. S a központtól távolabb eső irodákban, raktárakban sem dolgoznak. Az igazgató kiemelte: az új takarékossági intézkedés elkerülhetetlen.

–  A gázszerződésünket még  tavaly októberben kötöttük meg – hangsúlyozta. – A szolgáltató májusban jelezte, hogy a kialakult helyzet miatt a szerződött gázt nem tudja teljes mennyiségben biztosítani számunkra,  így egy részét csak piaci áron vásárolhatjuk meg. A kiadások rendkívüli módon megemelkedtek, összehasonlításként: a 2021-2022-es fűtési idényben az elektromos és gáz költségünk közel 171 millió forint volt, a 2022-2023-as szezonban ez 524 millió forintra nő. Eddig az éves árbevételünk nagyjából 2,5 százalékot költöttük energiára, most ez csaknem 7,5 százalékra ugrik.

Horváth Árpád szerint  alapvetően ez áll a takarékossági intézkedéssorozat hátterében, amit még a nyáron indítottak el. A hőségben fokozottan figyeltek a légkondik használatára, az irodai világításra, időközben lecserélték a fűtésrendszert, s az utolsó gázkazánt a héten helyezik üzembe. A Kapos Atlasnál folyamatos a termelés, bőven van munkájuk, nem terveznek leépítést, s a 2022-es 7,5 milliárd forintos árbevétellel szemben 2023-ban már nyolcmilliárd forintot terveznek. Az igazgató azt mondta: közösen azért dolgoznak, hogy az alkalmazottak teljesítménybónuszát folyamatosan kifizethessék. Ez az összeg a munkatársak havi fizetésének legfeljebb 15 százaléka lehet, s májustól minden hónapban utalják az összeget. Horváth Árpád  a csütörtöki üzemi tanács megbeszélésen bejelentette: dolgozóiknak szeptemberre is kifizetik a pluszpénzt.

 

Nem úszik fényárban az udvar

– Napelem-rendszer felszerelésével takarékoskodhatnánk a szárítónál – tájékoztatott Zsiga Zoltán, a göllei Korona szövetkezet növénytermesztési szakirányítója. Azt mondta: a tartályos gáz ára múlt év novemberétől csaknem duplájára nőtt, 2021-ben nagyjából 21 millió forintot fordítottak szárításra, az idén megközelítheti a 25 millió forintot. Pénteken kezdik a szárítást, a berendezés tervek szerint 30-40 napon átműködik.

A barcsi Seres Kft-nél  azokat a részlegeket, amelyeket nem használnak, októbet 15-től március végéig lezárják. Seres László cégvezető hangsúlyozta: összébb húzzák magukat, ott spórolnak, ahogy tudnak. A fizikai dolgozóknak 18 Celsius fokot biztosítanak a műhelyekben, az irodában 20 fok lesz, s a gazdaságos  térvilágításról sem feledkeznek meg. Szükség van a takarékosságra, a vállalkozás a korábbi ár négyszereséért kötötte meg szeptemberben a gázszerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában