MATE

2022.11.26. 09:00

Az agrárképzésben az elithez tartozik a kaposvári campus

A középmezőnyben szerepel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a HVG Diploma 2023 kiadványában. A felsőoktatási intézmény, amelyhez a kaposvári campus is tartozik, a 13. helyet foglalja el a listán.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Az élmezőnyben nem sok változás történt tavalyhoz képest. Az összesített képzési rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az első, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a második, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a harmadik legjobb intézmény. Utóbbi idén helyet cserélt az SZTE-vel. A rangsort az oktatói- és hallgatói kiválóság alapján állították össze a kiadvány készítői. 
A karok rangsorában a nappali képzésben résztvevő hallgatók kiválósága alapján a MATE-ról az Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ (MATE-AGRI-FOOD) szerepel a legelőkelőbb helyen. A Debreceni Egyetem Informatika Karával osztozva az 55. helyet foglalja el. A MATE Gazdasági és Társadalomtudományi Képzések Központ a 89., a Műszaki és Informatikai a 107., a Környezettudományi és Természetvédelmi a 110., a Művészeti és Művészetközvetítési a 117., a Pedagógus és Bölcsészettudományi Képzések Központ a 143. a sorban. 

Fotós: Lang Róbert


Az oktatók kiválósága alapján külön nem rangsorolták a MATE karokat. A kiadvány szerkesztői a hat képzési központot összevonták és a 22. helyre sorolták az intézményt. Ezt a listát egyébként az ELTE Természettudományi kara vezeti. A második a BME Természettudományi, a harmadik a Pannon Egyetem Mérnöki kara lett. 
Az agrár-képzésterületi rangsorban kiválóan szerepel a MATE-AGRI-FOOD. Az Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ a második helyet foglalja el a 17-es listán. A sorrendet az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya és a középiskolai versenyen helyezettek száma alapján állították össze. A felvettek pont­átlaga alapján a kar a negyedik legjobb helyen végzett. A felvettek 68 százalékának van nyelvvizsgája és hat hallgató valamilyen középiskolai versenyen jelentős eredményt ért el. 
 

Egykori diáktársak segítenek dönteni 

Vámosi László, a Táncsics-gimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, diákjaik többsége nem az alapján választ egyetemet vagy főiskolát, hogy az adott intézmény hányadik helyen szerepel egy kiadványában. – A tanulók már korábban eldöntik, milyen irányba szeretnének továbbtanulni – mondta Vámosi László. – A fiatalok inkább a Felvi.hu oldalról tájékozódnak, illetve elmennek valamelyik intézmény nyílt napjára, hogy jobban megismerjék a képzési formákat. Egykori táncsicsos diákoktól is tanácsot kérnek, hogy melyik egyetemre érdemes jelentkezni – hangsúlyozta a Táncsics-gimnázium igazgatója. Vámosi László hozzátette, diákjaik körében a mérnöki, az orvosi, az állatorvosi, az informatikai, a pszichológusi a legnépszerűbb pálya és egyre többen jelentkeznek már valamelyik pedagógiai képzésre is. Jövőre több mint 130 diák érettségizik majd a gimnáziumban. A tanulók nagy része, jóval több mint 90 százaléka várhatóan egyetemen vagy főiskolán folytatja tanulmányait. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában