Balaton

2022.11.22. 07:00

Az egyediség jó cégér lehet a balatoni borvidéken

Gyeszát Zsolt

Illusztráció

Fotó: Németh Levente

Nem volt könnyű esztendő az idei a szőlőművelés és a szüret szempontjából Légli Ottó szerint. A balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke úgy véli: minden esztendő hoz új tapasztalatokat, az idei évben ez abszolút igaz volt. Mint mondta, jó ideje látszik már, hogy egyre hektikusabb az időjárás: a csapadék lehullik ugyan, csak nem feltétlenül a szőlő, a szüret szempontjából is ideális időszakokban. 

– Nem jó jel a téli fagyok hiánya, a kontinentális időjárás alapvetései nem érvényesülnek – tette hozzá a szakember. Mint mondta, az augusztus ugyan forró és meleg, de a tél nem kellőképpen hideg. A nehezen kiszámítható időjárás ellenére a pezsgőalapok kifejezetten szépek az idén, a balatonboglári szakember egyre nagyobb mennyiségben készíti ezt is – tudtuk meg. 
A borász szerint a chardonnay kevésbé jól alakult, az olaszrizling viszont annál ígéretesebben, amiből ráadásul egyre többet telepítenek a borvidéken. Utóbbi azért is örömteli Légli Ottó szerint, mert igazán megbízható szőlőfajta. A kék szőlők jó ütemben kapták a csapadékot, ott szép eredmények lesznek a borokban. 

A HNT elnöke szerint ma a borértékesítésben sok a bizonytalanság, átrendeződés van a piacon, a bor luxuscikké válik. Az értékesíthetőség szempontjából úgy véli: egy családi üzemnek az egyediségre, az egyéniségre kell törekednie. Hasonlóképpen fontos ez a borvidékek tekintetében is, hiszen minden borvidéknek van saját adottsága, ami csak rá jellemző és amit persze érdemes kihasználni. 

 

Gyorsan drágulnak a borok

Nem tört meg a trend, és az összes borkategóriában emelkedtek a termelői árak az év első kilenc hónapjában. Az exportárak mérsékeltebben növekedtek.
 Csaknem 12 százalékkal, 26 ezer forintra emelkedett a belföldön termelt és értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok hektoliterenkénti termelői értékesítési ára az idén január és szeptember között az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ez némileg növekvő dinamikát jelent az első nyolchavi adatokhoz képest, amikor 10 százalékos volt az emelkedés mértéke. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ellenértéke mintegy 11 százalékkal – hektoliterenként 22 800 forintra – a vörös- és rozéboroké pedig hozzávetőleg 5 százalékkal, 28 ezer forint/hektoliterre nőtt. A dinamika ezekben a kategóriákban is hasonló: az első nyolc hónapban 7 és 4 százalékos volt a növekedés mértéke. 
Ennél mérsékeltebb volt az exportárak növekedése. A külföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ellenértéke csaknem 3 százalékkal, 27 800 forint/hektoliterre nőtt 2022 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára eközben – tartva az első nyolchavi ütemet – 6 százalékkal, 24 800 forintra emelkedett hektoliterenként. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok ellenértéke nem változott számottevően, hektoliterenként 25 100 forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban. Az első nyolchavi adatok utóbbi kategóriában még csökkenést mutattak.  

A belföldön termelt és külföldön értékesített oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára a belföldihez hasonlóan csaknem 17 százalékkal, hektónként 73 900 forintra nőtt 2022 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok értékesítési ellenértéke szintén a hazai áremelkedés ütemével megegyező mértékben, 11 százalékkal, hektoliterenként 57 300 forintra emelkedett.

Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt az idén január és augusztus között eltelt időszakban. Mennyiségben és értékben is 28 százalékkal nőtt 2021 első nyolc hónapjához képest – idézte a KSH adatait az AKI.

A borexport volumenben 26 százalékkal, 754,1 ezer hektoliterre, értékben pedig csaknem 28 százalékkal, 27,3 milliárd forintra bővült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában