Nem sodornak több kiflit itt

2022.11.04. 07:00

Bezárják a nagybajomi Kolping-iskolát

Bezár a nagybajomi Kolping-iskola, információink szerint az intézmény fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak. A kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a kiskorpádi pék-cukrász tanműhely és a nagybajomi kőművesképzéshez szükséges berendezéseket, eszközöket szintén elviszik a dél-somogyi anyaintézménybe.

A. G.

Fotó: Muzslay Péter

A nagybajomi intézményben többségben óraadó tanárok oktattak, akiktől azt is megtudtuk, hogy eddig helyettesítésekkel sikerült csak megoldani a tanárhiány okozta nehézségeket. A hat-hét, állandó állományban lévő pedagógus Csurgón folytatja a tanítást. 

A csurgói Kolping-iskola intézményvezetője, Vargáné Nagy Viola annyit mondott a bezárás kapcsán, hogy szülő-, előtte diákfórumot tartottak, de a sajtónak nem kíván nyilatkozni ebben az ügyben. 
A nagybajomi intézménybe összesen nagyjából száz hátrányos helyzetű diák járt. Többségük nevelőszülőknél, anyaotthonban és mélyszegénységben élő családok gyerekei többnyire Nagybajom, Kaposvár és Marcali környékéről. A diákok, akiknek a szülei vállalták, ezen a héten már a csurgói iskolában folytatják a tanulmányaikat. 

– Sok gyereket kivettek az iskolából, vagy ezután íratják ki őket – indokolta az egyik szülő, miért hagyják ott az intézményt. 

– Csurgó majdnem 50 kilométerre van, minden nap utazni oda meg vissza, az rengeteg idő, nem egy tizenévesnek való. Úgy tájékoztattak bennünket, hogy kifizetik a gyerekek busz- és vonatbérletét, rugalmasak lesznek a kollégiumba érkezés időpontját tekintve, és időben el is engedik őket, hogy haza tudjanak utazni. Ám véleményünk szerint ez akkor sem jó megoldás. 

Fotós: Muzslay Péter

Tizenhét évig működött Nagybajomban a Kolping Katolikus Szakközépiskola, 2020 júniusig önállóan, az év második felétől a csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskola telephelyeként. A nagybajomi intézményt 2005-ben alapították, míg a csurgói iskola 2013 óta működik a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet fenntartásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában