Fotók

2022.11.13. 16:36

Chili lekvárt, vargányát és újbort is kínáltak a siófoki gasztropiacon

Minden, ami szem szájnak ingere megtalálható volt vasárnap a Krúdy Gasztropiacon Siófokon.

Góz Lilla

A ködös reggelen a termelők kabátban, sapkában, volt, aki kesztyűben kínálta portékáit. 

– Csípősök már a reggelek, fel kell öltözni – mondta az egyik kézműves. Idén ősszel harmadik alkalommal tucatnyi termelő kínálta portékáit. Közülük többen újdonsággal lepték meg vásárlóikat. 

–  Első ízben készítettünk turista szalámit és májkrémet, azt látjuk, hogy ízlik a vásárlóknak – árulta el Sági Judit. Az újvárfalvai termelő hozzátette: nyolc éve kezdtek el párjával szőke mangalicákat tartani és az évek alatt bővült a termékkör, számos húskészítményt készítenek. 

Vrancsik Tibor, a Somogyi Helyi Termék Egyesület elnöke zöld dióból készült lekvárt, befőttet kínált, de standján bodzaszörp és szárított trombitagomba és vargánya is fellelhető volt. A LillaLulla Vendégház és Gasztroporta csatnikat, lekvárokat, szószokat, szörpöket kínált. 

 

– Újdonságunk a zakuszka, a körte csatni és a chili lekvár, utóbbi édes-csípős ízt ad akár egy szendvicsnek, vagy hamburgernek – mondta el Perger Csaba őstermelő. Fridrich György szőlőlevet és csemegeszőlőt hozott a piacra, a Barakah Kecskefarm sajtjai mellett dzsemeket is kínált. A Pabolo Porta lekvárjai és ötféle szörpje mellett birsalmasajtot is lehetett vásárolni. 

 

– Olyan az íze, mint amilyet régen a nagymamám készített – mondta el az egyik vásárló, miközben falatozta az őszi csemegét. Krista Zoltán zöldségkrémeket, mustban eltett termékeket kínált, A mi kis farmunknál túrót, vajat is vehettünk. Immunerősítésként zselici homoktövis termékek, Csatári István mézei, Sperling Balázs feketeberkenye levei és Király Hajnalka savanyított káposztája szolgált. A Mile Borászat újborral is készült a vásárlóknak. Tavaly ősszel nyitott Siófokon a Krúdy Gasztropiac, melyet a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium és a Somogyi Helyi Termék Egyesület közösen hozott létre. 

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre több az új arc, szájról-szájra terjed a piac híre, nem csak helyiek, hanem környékbeliek is kilátogatnak – tette hozzá Vrancsik Tibor. Az iskola udvarán legközelebb november 27-én válogathatunk a helyi portékák közül.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában