Aláírásgyűjtés indult

2022.11.03. 13:27

Nagyberki kivételével nem állnak meg a vonatok Kaposvár és Dombóvár között

A vonat nemhogy nem vár, de meg sem áll decembertől Kaposvár és Dombóvár között. Értesüléseink szerint a két város között mindössze két megállót tervez a vasúttársaság a 2016-ban 9,7 milliárd forintból felújított szakaszon. Az érintett települések vezetői értetlenül állnak a menetrend módosítás előtt.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Nagyjából fél órányira rövidült a Kaposvár és Dombóvár közti vonatút a 2016-os pályafejlesztéssel, egy hivatalosan még ki nem hirdetett tervezet szerint azonban december 11-től ezen a szakaszon már csak Nagyberkiben állnak majd meg a vonatok. A többi település, Taszár, Kaposhomok, Baté, Csoma, Szabadi, Attala és Kapospula lakóinak más közlekedési eszközt kell keresniük ha el szeretnének jutni iskolába vagy munkába. 
Annak idején a Somogyi Hírlap is megírta, amikor Heintz Tamás egykori fideszes országgyűlési képviselő legyorsulta a dombóvári vonatot biciklivel. Az akciót és a kormányváltás követően megkezdődött a 41-es vasútvonalon  az érintett pályaszakasz rekonstrukciója, amely 2016-ban fejeződött be. Azóta szinte zökkenőmentesen utazhattak a két város között az utasok. Az évek során a vasúti kocsikat is modernizálták. A fejlesztés öröme azonban azonban úgy tűnik, csak idén decemberig tarthatott. Olvasónk jelezte, hogy december 11-től már nem áll meg a vonat a felújított vasútvonalon. Az érintett települések vezetői közül többen tőlünk hallották először a hírt. 
Varjas András taszári polgármester elmondta, mivel náluk a vasútállomás messze van a településtől, a taszáriak inkább busszal közlekednek a vonatot egyetemisták használják. 
Stemler József, kapospulai polgármester számára nem volt új az információ, kérdésünkre elmondta: elsősorban vasutasok járnak vonattal dolgozni. Hozzátette: jó lett volna, ha fórumokat tartanak az érintett településeken, hogy azokat tájékoztassák, akik használják a járatokat. 
A településvezetők közül volt aki azt mondta, nem érti, hogy velük miért nem egyeztetett a MÁV. Antal Lajos Szabadi polgármestere is megdöbbenéssel fogadta a hírt. – Sokan nem örülnek Szabadiban ennek a menetrend módosításnak, hiszen iskolába és dolgozni is járnak vonattal, mondta a településvezető. Hozzátette, ha csak három embert érintene a dolog, akkor is felemelné a szavát polgármesterként.
Molnár Edit csomai polgármester aláírásgyűjtést is kezdett a megállóért. – A hétvégén már egy aktivista elkezdte felkeresni az embereket, csak Szabadiban 140-en járultak hozzá az ügyünkhöz aláírásukkal, mondta kérdésünkre a településvezető. Elárulta, hogy ő is ismerősöktől hallott a módosításról, amit először el sem akart hinni. – Sokadik telefonhívásomra kaptam csak tájékoztatást a vasúttól, megerősítették, hogy ez a MÁV szándéka, ugyanis a Volán és a vasút összeolvadásával a személyszállítás teljes egészében a Volánbuszhoz kerül, míg a MÁV a teherszállítást végezné – mondta Molnár Edit. Aki úgy fogalmazott, így a munkába járás lehetőségét veszik el az emberektől.

A változtatásokkal kapcsolatban megkerestük a MÁV-ot is, érint-e állomásbezárást, vagy létszámleépítést is az intézkedés; hivatalos válasz egyelőre nem érkezett szerkesztőségünkhöz.

  

Menetidőre és kevés utasra hivatkoznak

Molnár Edit szerint leszállásjelzéssel kiküszöbölhető lenne minden olyan probléma, amelyekkel a vasúttársaság a változtatás szükségességét indolkolta. Nevezetesen, hogy nem tartható a menetidő Kaposvár és Dombóvár között, s hogy kevés az utas a vonalon. Fonyód és Kaposvár között tavaly vezettek be hasonlót, csak akkor áll meg a vonat Kapostüskevár, Várda, Somogyjád, Pamuk, Somogyvár, Öreglak, Tatárvár és Pusztaberény megállóknál, ha az utas jelzi a szándékát. 
Molnár Edit levelet írt a MÁV-nak, amelyhez az összegyűjtött aláírásokat is csatolják, arra számítanak, hogy a társaság belátja, nem csak a kaposszentjakabi és nagyberki állomásokra van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában