Márton nap

2022.11.12. 18:30

Ebédre ludaskása, desszertnek lúdláb süti került a kosárba

Aki Márton napon libát nem eszik az egész évben éhezik. A kaposváriak egy részének erre biztosan nem lesz gondja, hiszen a nagypiacon szombaton mindössze egy-két óra alatt minden ludas finomság elfogyott.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Glutén-és laktózmentes meggyes kevert, almás pite, lúdláb, képviselőfánk, hókocka, kókuszgolyó. Csak néhány azok a sütemények közül, amelyet a kaposvári nagymamák sütöttek és hoztak el a vásárlóknak szombaton a kaposvári nagypiacra. – Fél nyolcra jöttünk és két óra alatt szinte minden elfogyott, ez a pár szem sütemény maradt csak – mondta el Simon Edit, a Kaposvári Polgári Nyugdíjas Klub alelnöke. Hozzátette: negyvenegy tagjuk közül huszonheten sütöttek, sok recepet még a régi családi füzetekből került elő. – A bevételt elmulatjuk, a sütit sütőkkel egy Márton-napi vacsorára megyünk, hogy mi se maradjunk liba nélkül – emelte ki Simon Edit. A Kölökidő tánccsoport a sütikóstoló után táncra perdítette a nagyikat és az érdeklődőket. –  A piac már az ókortól kezdve a találkozások színhelye volt, szerettük volna ha itt több generáció találkozna – mondta el Bíró Éva, a kaposvári nagypiac vezetője. Hozzátette: Márton-napja alkalmából a ludaskását, sült kacsacombot is kínáltak a vendéglátók. – Egy alaplevet csinálunk, amelybe a liba apróléka, zöldségek kerülnek fűszerekkel, gombával, majd készül egy párolt rizs és mindet a végén összekeverjük – mutatta az utolsó adag finomságokat Babai Tamásné.

 Hozzátette: sokan, főleg az idősebbek tartják még a hagyományt és libás ételeket fogyasztanak Márton-napon. – Már korán reggel kijöttem és vettem libacombot, ezt sütöm ebédre, de vettem készen egy kis ludaskását is – mondta el Horváth Lajosné, aki unokáival érkezett a piacra. Sorra rakták fel a kondérokat a kaposvári piac halboltja előtt. Kovács Csaba reggel hat óta halászléval és harcsapaprikással várta az érdeklődőket, boltjában is sokan vásároltak szombaton. - Sokan úgy vélik, hogy drágulni fog még a hal, ezért inkább most megveszik karácsonyra és lefagyasztják, még mindig a pontyból fogy a legtöbb – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában