Országos program

2022.11.11. 19:26

Éjszakai kalandtúrára hívnak a somogyi gyárak

A Modern Gyárak Éjszakája pénteki rendezvényere négy somogyi cég jelentkezett, Kaposváron, Marcaliban és Nagyatádon is fogadták az érdeklődőket. Üzemlátogatás és előadás is szerepelt a programban, ahol a fémmegmunkálásról és a 3D nyomtatásról éppúgy hallhattak a résztvevők, mint a legújabb 2023-as fejlesztési elképzelésekről.

Harsányi Miklós

A Kaposvári Videoton tárt kapukkal várta a látogatókat: a cégnél elektromos kerékpárokhoz műanyag alkatrészeket éppúgy gyártanak, mint háztartási robotgépet, fényepillátort, s folyamatosan kapnak  az autóipari megrendeléseket is. Fábián Balázs igazgató köszöntötte a vendégeket, akik először a szerszámüzem felé vették az irányt. Pethő Alexandra fiával, Olivérrel és anyósával jelentkezett a gyártúrára.

– Rengeteg a gép, nagyon tetszik a program – mondta Pethő Gyuláné. – Szerintem jó ötlet, hogy bárki bejöhet, megnézheti, hogy milyen termékek készülnek a kaposvári gyárban. Lehet, hogy a fiatalok épp egy ilyen rendezvény alkalmával kapnak kedvet a műszaki pályához.

Peres Norbert,  a kaposvári Fusetech Kft.  gyárigazgatója kora esti nyitányként a betét szerelősornál zajló feladatokat mutatta meg látogatóknak.  Az ipari cég töretlenül fejlődik, a 2021-es 6,4 milliárd forinttal szemben az idén közel 7,5 milliárd forintot terveztek.

– Érdemes volt eljönni – mondta Tóth-Molnár Petra, aki férjével, Tóth Csabával látogatott el péntek este érkezett a Fusetech Kft-hez. – Látszik, hogy minden dolgozó tudja a feladatát, s szervezetten zajlik a termelés. Sok érdekes információt hallottunk a gyártásról, először vagyunk itt, de ha jövőre ismét megtartják a rendezvényt, akkor szívesen jövünk. 

A  nagyatádi Büttner Kft.-nél a helyieken kívül somogyudvarhelyi, görgetegi, lábodi és somogyszobi érdeklődőket is vártak, a szakmai programot  2018 óta tartják meg. A 241 dolgozót alkalmazó cég az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, s a tavalyi 5,2 milliárd forint bevétel után 2022-ben hatmilliárd forintot terveztek. Fémmegmunkálás, szerszámlapok  gyártása, CNC marás, fúrás és köszörülés: egyebek mellett ezzel is foglalkoznak, s 2022-ben több új projektet indítottak. Matula Evelin menedzser asszisztens közölte: a fiatalok is tájékoztatást kaphatnak az ipari lehetőségekről, így a rendezvény a szakma és hivatásválasztást is segítheti. 

 

Negyvenöten regisztráltak

– Először veszünk részt a Modern Gyárak Éjszakája programon – közölte Csizmazia Balázs, a marcali Ziehl-Abegg Kft. HR-vezetője. –  Az érdeklődőknek szeretnénk megmutatni a cégünket, a termelést, a  rendezvényünkre összesen 45-en regisztráltak.

A marcali gyárnak több mint 850 dolgozója van, folyamatosan dolgoznak,  termékeiket alapvetően Németországba szállítják. A társaság vezetése fontosnak tartja a műszaki fejlesztést. Legutóbb öntőgépet helyeztek üzembe, s tervek szerint  2023 elején robothegesztő-gépeket állítanak munkába. Csizmazia Balázs hangsúlyozta: nem csak most, máskor is lehetőséget teremtenek arra, hogy az érdeklődők megismerjék a cégük tevékenységét. Egy hónapja marcali gimnazisták keresték fel a gyárat, s a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán tanuló villamos-, illetve gépészmérnök hallgatók november 25-én látogatnak el a cégükhöz, s a MATE-val együttműködési megállapodást kívánnak kötni. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában