Téli tüzelő

2022.11.04. 11:30

Engedéllyel lehet csak rőzsét gyűjteni az erdőkben

Saját szükségletre engedéllyel lehet tűzifát gyűjteni a magyarországi erdőkben is. Magánerdő esetén az erdő tulajdonosa, állami erdő esetén az illetékes erdészet adhat ki gyűjtési engedélyt azokra a területekre, ahonnan már levonultak a fakitermelők.

T. B.

Fotó: Havran Zoltán

Az összeszedett fát csak az erdészek felügyeletével lehet elszállítani. 
A tűzifaegységárak területrészenként eltérnek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos. A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összeszedett fát az erdészetek munkatársai lemérik, ez alapján állítják ki a számlát. 
Az erdészetek szolgálják ki a lakosságot hatósági áras tűzifával. A kemény lombos tűzifa ára 30 ezer forint erdei köbméterenként, a lágy lombos, illetve a fenyőtűzifa ára pedig 19 ezer forint. A gyűjtött tüzelő ára ennek a töredéke, a minőségtől függően, mert véghasználat után gyűjtött fáról vagy növedékfokozó gyérítésben gyűjtött tüzelőről van szó. A szempontok között szerepel, hogy kemény vagy lágy lombos, esetleg ágtuskó.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában