Karbantartás

2022.11.21. 13:15

Felülvizsgálták a somogyi vízkárelhárítási létesítményeket

Az idei évben is sor került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálatára Somogyban is. A felülvizsgálat szakterületei kiemelten fókuszáltak a vízkárok elleni védekezésre.

Sonline

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területe három megyét érint: Baranya megyét, Somogy megyét és kis részben Tolna megyét. Az Igazgatóság 10 ezer négyzetkilométeres területén 3540 km vízfolyás található.

Az éves felülvizsgálat célja, hogy a vizek kártételei elleni sikeres védekezéshez olyan preventív módszert biztosítson, melynek eredményes alkalmazásával a szükséges intézkedések meghatározása megtörténjen, az intézkedések végrehajtásával a vizek kártételeinek kockázata minimalizálódjon.

A felülvizsgálat során teljeskörűen átvizsgálásra kerültek az árvíz- és belvízvédelmi művek, szivattyútelepek állapota mellett a kezelésünkbe tartozó dombvidéki vízfolyások, tavak létesítményei, a védelmi anyagok, eszközök megléte és állapota, a vízrajzi létesítmények és telephelyeink állapota, valamint az informatikai, hírközlési eszközeink működőképessége és biztonsága.

A bejárásokat követően került sor a záró kiértékelő értekezletre, ahol elhangzott, hogy az árvízvédelmi- és belvízvédelmi műtárgyaink védekezésre alkalmas, megfelelő fenntartottsági állapotban vannak.

A 2022 novemberében megtartott kiértékelő értekezlet összefoglalójában elhangzott, hogy a 2022. évi Intézkedési Tervben foglalt feladatokat teljesítettük. Árvízvédelmi és belvízvédelmi szakaszainkon az Igazgatóság vízkárelhárítási védelmi képessége biztosított. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felkészült mind a védekezések, mind a vízfolyásaink állapota és fenntartása terén.

A 2022. évben elvégzett fenntartási munkák eredményeként az Igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások vízszállító képessége az engedélyben foglalt értékeknek megfelel.

Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett munkák ellenőrzése megtörtént és megállapítást nyert, hogy 2022-ben is sikerült javítani a vízfolyások vízelvezető képességét. A gépi munkavégzések és a kiegészítő kézi munkák lehetővé teszik, hogy a kisvízfolyások vizeit biztonságosan elvezessük, így elkerüljük a vízkárokat. Elhangzott továbbá, hogy 2022-ben a folyók vízállásai következtében kialakult hidrometeorológiai viszonyok miatt árvízvédelmi készültség elrendelésére nem volt szükség, s nem volt szükség belvízvédekezésre sem.

Az aszályvédekezés kihívásainak való megfeleléshez aszálykörzet tervek készültek a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában