Javíttatjuk a régit

2022.11.04. 09:00

Spórolunk a cipőn, ruhán és a fodrászon is

Nem dobjuk el, ami javítható. Egyre többen keresik fel a cipészeket és varrónőket, hogy a régi holmikat renováltassák. A gázszerelőknek is van bőven dolguk, sokan tanácsot is kérnek tőlük, hogyan takarékoskodjanak. A fodrászokat, kozmetikusokat viszont ritkábban látogatja a vendégek többsége.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt hetekben egymásnak adják a kilincset a vásárlók Fülöp Gyula cipész műhelyében. – Leginkább félcipőket, csizmákat, bakancsokat hoznak hozzám, a sarokjavítás, talpragasztás és felső rész varrása miatt keresnek fel – mondta el Fülöp Gyula. Hozzátette: sokan próbálják a régit menteni, hogy ne kelljen újat vásárolniuk. Megjegyezte: minimálisan emelt idén árain, mert a cipő kellékek nagy mértékben, 70-80 százalékban drágultak. – Még mindig olcsóbb a régit felújítani, mint venni egy minőségi bőr cipőt – mondta el a kaposvári cipész. Kevesebben térnek be a kaposvári cipőboltokba vásárlás céljából. – Azt tapasztalom, hogy csak az akciós termékeket keresik nálam, ami nem véletlen, hiszen egyes márkák új csizmái 50-60 ezer forintba kerülnek és csak a cipőn, ruhán tudnak spórolni, máson nem – mondta el Tóth Katalin, az Ady Endre utcai cipőbolt tulajdonosa.

– Nincs az embereknek pénzük, csak a nagyon szükségeset hozzák hozzám – mondta el Fodor Ágnes Rita kaposvári varrónő. Hozzátette: ujjfelvarrás és alakítás miatt keresik fel műhelyét. Megjegyezte: mindenki szörnyülködik a ruhanemük árain és amit tudnak megmentenek. – Próbálnak úgy vásárolni például a turkálókban, hogy ne kelljen bármilyen átalakítást végezni, de az elővett régi melegebb ruhákat viszont magukra igazíttatják – tette hozzá a varrónő.

Reggeltől estig tucatnyi helyre hívják Lotti Vendelt. –  A legtöbb esetben karbantartást kell végezni, akiknek viszont nagyon régi és sokat fogyaszt a kazánjuk, azok még a tél előtt kicseréltetik – mondta el a kaposvári gázszerelő. Hozzátette: sokszor kérnek tőle tanácsot, hogyan tudnak a spórolni.  – Mindenki fűteni szeretne már, a karbantartások elmaradtak tavasszal és most gyorsan szeretnék, ha elvégeznénk a munkát – mondta el Törő István, kaposvári gázszerelő, aki naponta legalább 8-10 címre megy ki. Hozzátette: 2016 óta csak kondenzációs kazánt lehet beszerelni, sokan inkább áttérnek villanyfűtésre, infrapanelt vagy villanykazán szereltetnek be.

Törzsvendégeik heti vagy kétheti rendszerességgel járnak az egyik kaposvári fodrászüzletbe, de sokan ritkábban látogatnak el hozzájuk. – Az emberek többsége a szolgáltatásokon spórol elsőként, azt tapasztaljuk, hogy csaknem húsz százalékkal csökkent a forgalmunk – mondta el Bogdán Krisztina, az egyik kaposvári fodrász. Hozzátette: általában vágásra és szárításra érkeznek a vendégek, vannak, akik ritkábban nem három hetente vagy havonta, hanem kéthavonta mennek hozzájuk hajfestésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában