Fotók

2022.11.16. 07:00

Kisszobában nevelkedik a pónicsikó

Különleges lakó költözött Bellai Veronikáék zselickisfaludi házának szobájába. Egyenesen az istállóból érkezett az egyhetes pónicsikó. Születése után nem tudott lábra állni, ám gazdái minden támogatást megadnak neki, hogy minél hamarabb visszakerülhessen az istállóba.

Turbéki Bernadett

Parazsat ugyan még nem eszik, mint a népmesék táltosa, de az élete már nincs veszélyben az egyhetes pónicsikónak. A nyolc napja született, Lenke nevű lovacska a szobában kapott helyet, hogy megerősödjön. Gazdái januárban vásárolták édesanyját Sallyt, akinek pocakjában már ott volt Lenke. 

– Sally elég vaskos póni, így nem lehetett tudni, hogy tényleg van-e benne csikó. Azt mondták nekünk, hogy márciusra várható az ellés, de azóta hosszú idő telt el, és már nem is hittük igazán, hogy vemhes – mondta Bellai Veronika

 

– Etettem éppen a lovakat, s miután elláttam a többi állatot, benéztem a pónihoz is. Elcsodálkoztam, hogy mit keres mellette egy idegen barna kutya. Aztán rájöttem, hogy megszületett a kiscsikó – mesélte az első találkozását Lenkével Bellai Veronika. Az örömbe azonban üröm vegyült, mert kiderült, hogy Lenke a két hátsó lábán nem áll meg stabilan, így szopni sem tud, hogy megerősödjön. 
– Nem hagyhattuk az istállóban, nehogy elessen, és az anyja rálépjen, mert az végzetes lett volna. Inkább három nap után teljesen legyengült állapotban behoztuk a házba, mert másnapra elpusztult volna – mesélte a gazdaasszony. – Ami az állatok világában nem kel fel a földről, afölött két nap után megáll az anyja, és elsiratja. Mi ebbe a folyamatba jótékonyan belenyúltunk Lenke érdekében – mondta. 

 

Állatorvost hívtak a kis pónihoz, mert a segítsége nélkül Lenke nem érte volna meg a másnapot: injekciót és infúziót adott neki. Mivel a lovacska reszketett a hidegtől, bevitték hát a szobába. – Rettenetes éjszaka volt, a kanca elsiratta a csikóját, egész éjjel hallgattuk. Nem tudom, mi lett volna velünk, ha nincs Mici, a kecskénk, akinek a teje megmentette Lenke életét. Szőlőcukorral és kamillateával kevertük össze a tejet, a Pannon Lógyógyászati Szolgálat lógyógyásza Hevesi Ákos tanácsára. Ezzel a keverékkel kibekkeltük az első hetet, ám ez sajnos nem lesz elegendő. Csikótápszert kell kapnia kéthetes korától. Egy tízkilós tápszer 15 ezer forintba kerül. Ahhoz, hogy Lenkét felneveljük, 250 kilogramm kell belőle majd. Úgy számoltam, hogy félmillió forintba kerül majd, hogy a kiscsikó felnőjön. Erre nem voltunk felkészülve – számolt be a nehézségekről az újdonsült pótmama. 

 

– A házban 16 fokra csökkentettük a hőmérsékletet, hogy ne legyen drasztikus majd a váltás, ha visszakerül a hűvösebb istállóba – mondta Veronika, miközben megtöltötte Lenke cumisüvegét. 
Segített neki felállni is, majd ölben kivitte az udvarra a csaknem 20 kilós kis jószágot, aki szemmel láthatóan jól érezte magát a kertben. Megpróbált stabilan megállni a lábán, sőt még egy kicsit az ugrándozással is megpróbálkozott. 

 


 

Erősödnie kell 
Bellai Veronika azt is elmondta: a kiscsikó nagyon kötődik hozzá és lányához, Emmához, akivel felváltva éjszakáznak mellette. – Nagy szükségünk lenne időre, de Lenkét egy percre sem lehet úgy egyedül hagyni, hogy ne tudnánk, mit csinál. Neki most az a dolga, hogy megerősödjön, és a helyére kerüljön. Azután majd a pótmamái is pihenhetnek végre. 

 

Pihe-puha szeretet veszi körbe 

Két-három hét múlva Lenke már az istállóban lakik. Addig egy szobát kapott, amelyet szőnyegekkel béleltek ki gazdái. A kis paták ugyanis nagyon csúsznak a kövezeten és a parkettán, emiatt van szükség a szőnyegekre.

 

 

– Etetés után azonnal kivisszük az udvarra, hogy ott végezze el a dolgát, ám néha előfordul baleset, ami után bizony takarítani, szőnyeget mosni kell. Lenke anyukája tudja, hogy él a csikója, ám úgy tervezzük, nem tesszük vissza hozzá, mert azt már napokkal ezelőtt meg kellett volna tennünk. Hallják egymást, és ha kihozzuk az udvarra, beszélgetnek is egymással – mondta Bellai Veronika, miközben Lenke már a sárguló szőlőlevelek fogyaszthatóságát vizsgálta az udvaron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában