Orvosi fejlődés

2022.11.09. 18:47

Közép-Kelet Európában először Pécsett alkalmazták a mély agyi stimulációt forradalmasító távprogramozást

Közép-Kelet Európában, és azon belül hazánkban először új távprogramozást lehetővé tevő rendszert vezettek be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján, valamint az Idegsebészeti Klinikáján a krónikus fájdalom vagy mozgászavarok miatt neuromodulációs terápiában részesülő páciensek számára. A kezelés a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi.

Az Abbott cég regionális vezetése “Mély Agyi Stimulációs Kiválósági Központ” díjban részesítette a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Idegsebészeti Klinikáját és Neurológiai Klinikáját a mély agyi stimulációs terápia terén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként. Ez az európai központnak adható legrangosabb elismerés, amelyet az Abbott európai piacaiért felelős értékesítési igazgatója adott át a PTE Klinikai Központ két érintett klinikáját képviselő Kovács Norbert professzornak és Balás István egyetemi docensnek szerda délután Pécsett.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, melynek előfordulása az utóbbi 20 évben megduplázódott. A lelassultsággal, ügyetlenséggel, időszakosan remegéssel járó Parkinson-kórral egyre gyakrabban találkozhatunk a fiatal és munkaképes korosztályban is, mely nagyon gyakran a korai nyugdíjazáshoz vezethet. A mély agyi stimuláció az olyan Parkinson-kóros betegeknek nyújt jelentős életminőségbeli javulást, akiknél a kombinált gyógyszeres kezelés már csak korlátozott hatékonyságú. A mély agyi stimulációs kezelés az életminőség megőrzésén és javításán kívül tehát segít a munkaképesség megőrzésében is.

Kovács Norbert, a PTE KK Neurológiai Klinika egyetemi tanára a kezelés kapcsán elmondta: „A mély agyi stimulációs kezelés során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel lehet az agyi működést normalizálni, ami a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi. A mély agyi stimuláció biztonságos eljárás, mely például a gyermekkori disztónia betegségben már hét éves kortól is alkalmazható” – hangsúlyozta a professzor.

A Pécsi Tudományegyetemen 2001 óta már több mint 500 beteg, köztük sok kisgyermek részesült mély agyi stimulációs kezelésben, amely a társadalombiztosítás által támogatott eljárás, azonban a stimulátor időszakos beállítása és ellenőrzése eddig csak személyes vizsgálattal volt megoldható, mely a klinikától távol élő páciensek számára jelentős utazással összefüggő terhet jelentett.

A Pécsen a közelmúltban bevezetett NeuroSphere™ Virtuális Klinika a maga nemében az első olyan megoldás, amely lehetővé teszi az Abbott stimulátort használó betegek számára, hogy a klinikán való személyes jelenlét nélkül, biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak a szakorvosukkal. A videó alapú programozás segítségével az orvosok távolról ellenőrizhetik a betegek állapotát és a stimulátor működését, illetve szükség esetén új stimulációs beállításokat is elvégezhetnek. Az új Virtuális Klinika nemcsak a mély agyi stimuláció, hanem a krónikus fájdalomban alkalmazott gerincvelő stimuláció ellenőrzésére és távprogramozására is alkalmas. Az újítás célja, hogy javítsa azon mély agyi stimulációs vagy gerincvelő stimulációs kezelésben részesülő betegek ellátását, akik messze laknak a programozást végző klinikától, vagy pedig külső körülmények – így például a COVID-19 világjárvány – miatt akadályoztatva vannak, és nem tudják a szakorvosukat személyesen felkeresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában