Jól laknak az állatok

2022.11.02. 14:00

Marha mázlija van a sok jószágnak, hogy Somogyba született

A példa nélküli aszályos időjárás miatt idén augusztusra már Somogyban is kiégtek a legelők, ezért a gazdáknak a nyár végén hozzá kellett nyúlniuk a télre szánt takarmányhoz. A megye állattartói azt mondják, ők még szerencsés helyzetben vannak, mert ha kevesebb is, de termett a takarmánynak valóból, így biztosított állataik téli betevője. Nem úgy mint az Alföldön, ahol alig volt termés.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

A szentgáloskéri gazdaságban 380 tehénről és szaporulatáról gondoskodnak. Pásztohy András, az Agrária Zrt. elnöke szerint a mai világban nagy szó, hogy van elegendő mennyiségű tömegtakarmányuk, így nem kell vásárolniuk. A földjeiken előállított takarmányt a szokásosnál korábban adták az állatoknak, ráadásul jóval gyengébb volt az idei kukorica átlaghozama a tavalyinál. Míg 2021-ben hektáronként átlag kilenc tonna kukorica termett, addig az idén hat tonnát értek el. – Állattartóként kettős szorításban vagyunk – mondta Pásztohy András. – Többek közt a fehérjetakarmányok, a szója és a repcedara, a különböző tápok ára egy év alatt csaknem megduplázódott. A saját termesztésű tömegtakarmányok – siló, sze­názs, szemes kukoricadara – előállításához szükséges alapanyagok költségei számottevően megdrágultak. Kiadásaink hónapról hónapra nőttek, ezt azonban kevésbé sikerül a tej árában érvényesíteni. 
A barcsi Dráva Coop Zrt.-nél a 20 szarvasmarhán kívül 40 kocát és szaporulatát tartják. Rideg Gábor termelési igazgató azt mondta: mindig arra törekednek, hogy 14 hónapig elég legyen a takarmány. A céghez csaknem 80 hektárnyi rét és legelő tartozik. – Térségünkben ebből a szempontból jobb volt a helyzet, mint az Alföldön, ahol súlyos pusztítást végzett a szárazság – mondta. – A Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza között gazdálkodó állattartók nehéz helyzetbe jutottak, az eleve drága takarmányon kívül a Dunántúlról a tetemes szállítási költség még jobban megdobja a költségeiket. A takarmányvásárlással kapcsolatban a ­nyár végén nálunk már puhatolóztak, de a magas ár visszavette az érdeklődést. Januárban, februárban némileg élénkülhet a kereslet, amikorra az eleve szűkös takarmánykészlet megcsappan. 

Fotós: Lang Róbert


 

Már készülnek a következő idényre

– A Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki, homokszentgyörgyi és bárdudvarnoki telephelyein közel 2500 tejelő tehénen kívül 1700 növendék üszőt és 400 borjút tartanak – közölte Egyed Barna, a vállalkozás elnöke. – Bár az aszály a vállalkozásnak is épp elég gondot okozott, egyes térségekben az idén mégis valamivel kedvezőbb eredményt értek el a tömegtakarmány-mennyiségből, mint tavaly. Az állatállomány folyamatos ellátásához szükséges alapanyagokból 2023 őszéig elegendő mennyiségük van. S már előkészítettük a következő évet: az ágazatban tapasztalt általános költségnövekedés miatt fix áron lekötöttük a 2023-ban szükséges szójadarát, illetve repcedarát. Előbbiből évente nagyjából 1500 tonnát használunk fel, utóbbiból 900 tonnát. A dráguló villamosenergia-árak miatt folytatják a beruházási programot: a homokszentgyörgyi gazdaságukban 2021-ben telepítettek napelemet, Kaszokon az idén. A fejlesztés éves energiaigényük 10-15 százalékát fedezi. 

Fotós: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában