Dióburok-fúrólégy

2022.11.06. 21:00

Vetni könnyebb, de tárolni nehezebb a meleg őszi időben

A télire eltett zöldségeket jóval nehezebb tárolni, a szántóföldi munkákat viszont könnyebb elvégezni az enyhe őszi időben.

Góz L.

Fotó: Shutterstock

– Több termelő panaszkodott, hogy elkezdett csírázni a burgonya a pincékben, emiatt veszít a keményítőtartalmából, aszott lesz a termés – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – A csírákat le kell morzsolni, amint észrevesszük. A betárolt leves­zöldséget, almát át kell vizsgálni, utóbbi a poloskaszúrás helyén rothadásnak indulhat. 
A szántóföldi növényter­mesztők viszont örülnek az enyhe őszi időnek, mert a talajmunkákat zavartalanul tudják végezni. – Nincs sár, a kukoricát és a cukorrépát is könnyebben be tudják takarítani – mondta el Tóth István. Hozzátette, a vetések és talaj-előkészítések is könnyebben végezhetők a jelenlegi időben. A korábban vetett gabonák esetében gyomirtásokat is végeznek a gazdák. Az enyhe, csapadékmentes őszi időben lehetőség van a réz- és kéntartalmú lemosó permetezésekre. 
Nem tűnt el a dióburok-fúrólégy sem, a fa alá húzzunk ki a lomb területének megfelelően fekete fóliát, erre essenek a levelek és a fúrólegyek, így nagy mértékben csökkenti lehet a kártevők szaporodását, tanácsolta Tóth István
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában