Interjú

2022.12.13. 19:57

A válságálló mérnök lehet a jövő embere a kamara elnöke szerint

A kaposvári Wagner Ernő 35 éves kivitelezői múlttal, 30 év cégvezetői tapasztalattal, 28 éves tervezői jártassággal és 20 év igazságügyi szakértői gyakorlattal a háta mögött lett a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Az azóta eltelt időben igyekezett a somogyi szaktársai érdekeit is képviselni.

Kovács Gábor

– Több mint egy éve van a kamara élén. Mennyit változott a helyzet azóta? Mit tudott elérni mostanáig, és melyek a tervei? 
Igen, lassan másfél év telt el. Munkám során alapvető célként fogalmaztam meg, hogy a kamara az alkotó mérnökök képviseletét lássa el, hiszen a szakmát gyakorlók kamarája vagyunk. Az elméletek gyártása a legritkább esetekben mutat előre. A mérnökök sokasága konkrét eredményeket vár. Ezt a célt nem mindig sikerült megvalósítani, azonban egy örömteli fiatalodási folyamat indult meg a szervezetünkben, ahol nem csak a Somogy megyei utódom, Patak Norbert képviseli a 40-esek generációját, hanem egyre többen, például Baranyában, Komáromban, de már néhány tagozat élén is. 

– A mérnöki kamara irányítása mellett továbbra is kapcsolódik Kaposvárhoz? 
– Alapvető megélhetésem Kaposvárhoz köt. Van egy kiváló kollégákkal működő vállalkozásom, továbbá abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az én mérnök fiam nem külföldön keresi a boldogulást, hanem átvette a szerepem egy részét a társaságnál. Kicsit messzebbről azt látom, hogy ez a vérfrissítés nagyon hasznos volt és nagyon nagy öröm számomra, hogy nem kell cégöröklési tréningekre járnom. 

– Milyen a magyar mérnökök, és más szakmabeliek helyzete, ha az elvándorlásokat, fizetéseket, vagy a munkalehetőségeket tekintjük? 
– Meggyőződésem, hogy a világ alakulása kiköveteli a mérnökök szerepének növelését. A jövőben egyértelműbbé válik, mérnök nélkül nincs társadalmi és gazdasági fejlődés. Ha a mérnökök szerepe a helyére kerül, akkor talán már nem fognak olyan épületeket építeni, ahol októberben és november elején egyidejűleg kell az épület egyik szárnyában fűteni, míg a másik szárnyában hűteni. Ez a mi racionális gondolkodásunk rendszerében megengedhetetlen. De ezt akár egy metaforaként is felfoghatjuk más, szélesebb körű értelmezés mentén. 

– Az energiaválsággal hogyan tud szembenézni a szakma? A kamara hogyan tudja segíteni a vállalkozások és lakosság energiahatékonyságát? 
– A Magyar Mérnöki Kamara fontos társadalmi megbízatást kapott akkor, amikor központi feladatául szabták, hogy a lakosságnak és a kis- és középvállalkozásoknak energetikai tanácsadást nyújtson. Ezt a tevékenységünket most már másfél éve végezzük, a több száz tanácsadással kapcsolatban rövidesen leszűrjük a tanulságokat. A napelemstop előtt majdnem egy évvel létrehoztunk egy munkacsoportot a háztartási energiatárolás lehetőségeinek vizsgálatára. Ez az anyag elkészült és mihelyt az új Energiaügyi Minisztérium fellélegzik, részükre azt átadjuk. Van még dolgunk vele, szeretnénk azt a lakosság számára is felhasználhatóvá és érthetővé tenni. Hiszem azt, hogy ezzel minden olyan lépést megteszünk, ami köztestületünktől elvárható. 

– A beruházások, közbeszerzések helyzete hogy alakul a válságban? 
– A szakmánk által több évtizede várt Építési (korábbi nevén Beruházási) és Közlekedési Minisztérium végre megalakult. Az új miniszter nagy lendülettel kezdte meg a munkáját és azt tapasztaljuk, hogy hallgatni akar a mérnökökre. Ezt igazolja az a tény is, hogy az új beruházási törvény előkészítésébe bevonták szervezetünket és azt tapasztaljuk, hogy a véleményünket figyelembe veszik. Néhány évtizeddel ezelőtt a közmunkák gazdája a mérnök volt. Tudjuk, hogy törvénnyel kell szabályozni a közbeszerzést, azonban úgy véljük, hogy a törvény életbelépését követően túlzott hangsúlyt kaptak a jogi szempontok. Meggyőződésünk, hogy a beruházások megvalósításában a tiszta verseny elérése mellett a jog csak eszköz, de nem cél. A cél maga a beruházás, annak hatékony megvalósítása és működtetése. Lassan ott tartunk, hogy ha egy közbeszerzés során a szög helyett csavart használnak, akkor egy jogi procedúrát követően szerződést kell módosítani. A mai világban ez egyszerűen irracionális, elég csak az építőipari anyag­árválságra gondolnunk. Üdvözöljük Lázár miniszter úr kijelentését, hogy az elmúlt 30 év a jogászoké volt, ideje, hogy a mérnökök következzenek... 
 

A tervezők és a szakértők munkáját felügyelik 

Országosan mintegy 21 ezer mérnök tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, ők többnyire tervezői és szakértői feladatokat látnak el. Tízezer nyilvántartott tag felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr. Ezen kívül nyolcezer gázszerelőt is nyilvántartanak az országban. A tervezők és a szakértők tevékenységét felügyelik, és továbbképzéseket tartanak. Az energiahatékonyság ügyében társadalmi feladatokat vállaltak fel, tanácsokat nyújtanak magánszemélyeknek, valamint kis- és középvállalkozásoknak is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában