Szociális tűzifa

2022.12.14. 11:30

Ajándék fának jóleső a melege: jókor jött a tüzelő Szerdahelyre

Megérkezett a szociális tűzifa a kaposszerdahelyiekhez. Kedden negyvenöt köbméter tüzelőt szállítottak le a közmunkások huszonegy családhoz. Sokan csak fával tudnak fűteni a településen, ezért nagy segítség nekik a tüzelő.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A traktor pótkocsijára pakolták a méteres fákat a közmunkások kedden reggel Kaposszerdahelyen, majd elindultak a Rákóczi utcán. Sorra rakták ki az udvarokra a téli tüzelőt. – Ide tegyék, majd a fiam felvágja – mutatta az egyik helyi lakos a tüzelő helyét. 

Egy másik portán Orsós Sándor várta a szállítmányt. – Nagyon jókor jön, mert már nem sok fánk van, talán a telet ezzel kihúzzuk – mondta a férfi, akinek megszűnt a munkája, és munkanélküli segélyből él. – Mi csak fával fűtünk, nincs gáz a házban – mondta el Orsós Sándor. – A napokban fel is vágom a tüzelőt, és mehet a kályhába. 

Fotók: Lang Róbert

– Negyvenöt köbméter fát osztunk ki huszonegy családnak, átlagosan két köbméter jut egy háztartásba – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette: a kezdetek óta pályáznak a szociális tűzifaprogramban, a közmunkások az önkormányzati traktorral viszik ki a közel egymillió forint értékű fát. – Karácsonyra mindenkihez megérkezik a tüzelő, 350 ház van a településen, a felében csak fával fűtenek – emelte ki a polgármester. 

 

A Belügyminisztérium több mint tíz éve indította el a szociális tűzifaprogramot, amelyre szinte az összes somogyi faluban a kezdetek óta pályáznak. A támogatási keret az elmúlt években ötszörösére emelkedett, idén ötmilliárd forint. – Az aprófalvakban több helyen csak fával tudnak fűteni – emelte ki Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője. – Az idei télen még nagyobb szükség van a tüzelőre a megnövekedett költségek miatt. A választókörzetemben 25 faluba 1500 köbméter tűzifa jutott, családonként 2-3 köbméternyit tudtak kiszállítani. 

Nagybajom nyert

Somogyba idén 224 településre jutott szociális tűzifa. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint megyénk önkormányzatai több mint 396 millió forintból vásárolhattak tüzelőt. Kaposváron és környékén 25 településre 1239, Barcson és környékén 68 településre 7594, Marcaliban és környékén 66 településre 5922, Siófokon és környékén 57 településre 3429 köbméter tűzifa került. Idén Nagybajom nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára, 9,3 millió forintból vásárolhatnak téli tüzelőt. Két somogyi település barnakőszénre pályázott, amelyből hárommillió forint értékben vásárolhattak. A legtöbb méteres fa a Sefag Zrt.-től érkezik a megye falvaiba, városaiba. Több önkormányzat vásárolt még fát, hogy minél többet tudjanak a lakosoknak adni. Szinte kivétel nélkül a karácsonyi ünnepek előtt érkezik meg a tüzelő a családokhoz. A településeknek február 15-éig kell a szociális tűzifát kiszállítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában