Kevesebb közfoglalkoztatott

2022.12.23. 09:34

Áldás és átok is egyben, hogy kevés a közmunkás a falvakban

Kevés a közmunkás a falvakban. A polgármesterek számára azonban ez nemcsak bosszúság, hanem öröm is annak ellenére, hogy így nehezen tudják rendben tartani a közterületeket.

Marosi Gábor

Alsóbogáton a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programban mindösszesen egyetlen nőt foglalkoztatnak. Levelet söpör, gondozza a közterületeket, télen pedig majd a havat kell lapátolnia Györeiné Sáfár Katalinnak. A többgyermekes édesanya nyár óta dolgozik az alsóbogáti önkormányzatnál. Korábban gyesen volt, de miután az lejárt, úgy döntött, hogy helyben szeretne elhelyezkedni. Süle Tibor polgármester azonnal tudott munkát adni az asszonynak. Jelenleg ő az egyetlen közmunkás, aki a település csinosításában részt vehet. Rajta kívül még hat közmunkás dolgozik a faluban, őket azonban csak a mezőgazdasági programban lehet foglalkoztatni, a hosszabb időtartamúban nem. 

Süle Tibor érdeklődésünkre elmondta, a nehezebb feladatokat nem hagyják, hogy egyedül végezze el az asszony, ezért a fűnyírásba a falugondnok és ő is besegít. – Nem vagyunk egyszerű helyzetben, és egyre nehezebb ellátni a települési feladatokat – mondta Alsóbogát polgármestere. – Az viszont boldogsággal tölti el az embert, hogy nincs munkanélküli a faluban, mert az évek alatt sokan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Azt gondolom, hogy ha a jelenlegi közmunkásbér háromszorosát kapnák meg a foglalkoztatottak, akkor lenne elég ember az önkormányzatnál, és szívesebben dolgoznának helyben az itt élők. Ezek az emberek értékteremtő munkát végeznek, a fizetségük azonban megalázó – tette hozzá Süle Tibor. 

Somogysárdon is évek óta egyre kevesebb embert tudnak foglalkoztatni a hosszabb időtartamú programban. Fentős Zoltán polgármester lapunknak elmondta, jelenleg csak öten végzik a településen a karbantartási feladatokat, öt éve még háromszor ennyien voltak. – Nem feltétlenül baj az, hogy kevesen vannak, hiszen a program célja teljesült – fogalmazott a polgármester. – Sokan visszataláltak a munka világába, és olyan helyeken dolgoznak, ahol lényegesen több pénzt vihetnek már haza. Számomra nagy öröm, hogy egy régi közmunkásunk például az egyik helyi gazdálkodónál dolgozik traktorosként, és meg is állja helyét. Természetesen az baj, hogy a települési feladatokat nehezebben oldjuk meg, de mindig találunk megoldást – mondta Fentős Zoltán. 

A megyei kormányhivatal adatai szerint a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programban jelenleg 1059-en dolgoznak Somogyban, 5381-gyel kevesebben, mint 2014 februárjában. 

Évek óta keresik 

Vésén csak egy közfoglalkoztatási program működik, amelyben négyen dolgoznak. Bertók László polgármester érdeklődésünkre elmondta, szívesen venne még fel dolgozókat, de már régóta, két éve nem talál embert. 

– Most még elvagyunk, de januárban, amikor szociális tűzifát kell kihordanunk, akkor bajban leszünk – emelte ki a polgármester. – Két férfi és két nő dolgozik a programban. A férfiak nyilván elbírják a nehéz rönköket, de a nőkkel nem szeretnénk fizikai munkát végeztetni. Tavasztól újabb problémával kell majd szembenéznünk, amikor kezdődik a fűnyírási időszak. Ha nem lesz elég közmunkásunk, akkor kénytelenek leszünk külsős céget felkérni a feladatra, azért viszont fizetni kell, pénz viszont nem lesz rá – hangsúlyozta Bertók László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában