Galéria

2022.12.12. 11:30

Családi verseny már a véradás

A vér életet jelent, és bár a tudomány segítségével már az alkotóelemeire bontható, mégsem helyettesíthető semmivel – hangzott el azon az ünnepségen, ahol a legtöbbször vért adó somogyiakat köszöntötték.

Kovács Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A somogyjádi Kutor József a sorkatonai szolgálata idején adott először vért, majd hosszú évtizedek alatt évente négyszer-ötször tű alá tartotta a karját. A segédmunkásként dolgozó férfi az ország több pontján is adott már vért, sőt a leányát is rábeszélte, hogy kövesse a példáját. Eddig százszor folyatta a vérét a betegek javára, azért az idén somogyiként őt tüntették ki a Pro Vita-díjjal. – Jó érzés, ha segíteni tudunk, ráadásul a véradás az én egészségemnek is jót tesz – mondta lapunknak Kutor József
– Köszönet illeti azokat, akik ismeretlenül is segítenek másokon – mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki arról is szót ejtett, hogy az adventi várakozás kihozza a jót az emberekből. 
Az ötvenedik véradást elérők között köszöntötték Dérné Elek Viktóriát, aki férjével, Dér Tamás alpolgármesterrel versenyeznek abban, hogy ki tud többször vért adni, hangzott el az ünnepségen. 

– A véradók a hétköznapi élet hősei, mert életet mentenek, és éveket adnak a betegeknek, a gyógyítóknak pedig biztonságot jelentenek – mondta Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Somogyi Szervezetének elnöke a díjátadón. Az év végi időszakban erősítik a véradások szervezését: minden évben november végén ünneplik a véradó napját, ennek alkalmából hívták össze azokat a véradókat, akik megyénkben a legtöbbet segítettek. 
 

 

Kitelepülnek 

A somogyi Vöröskereszt januártól decemberig minden héten négy-öt kitelepüléses véradást szervez, és ez 12-13 ezer egységnyi begyűjtött vérmennyiséget jelent évente, mondta tevékenységükről Gyarmati László szakmai vezető. Azt ma még pontosan nem lehet tudni, hogy mindez mennyi véradót jelent, hiszen sokan többször is adnak vért, míg mások az első véradók soraiba lépnek. Összességében az idén nem csökkent a somogyi véradások száma. 
A tervek alapján mindennap 1800-1900 egységnyi vérre szüksége van az országos egészségügynek, és ebből a somogyiaknak is ki kell venniük a részüket. 
Nyaranta és az év végi szabadságolások időszakában erősítenek a szervezők, hogy minél több véradót el tudjanak érni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában