2022.12.04. 09:00
Cukrász világbajnokságon tündökölt a nagyatádi cukrászlány
Negyedik helyezéssel tért haza Baranyák Rita a luxemburgi cukrász-szakács világbajnokságról. Első alkalommal indult versenyen és Jakabfi Dávid felkészítésével csapata éppen csak lemaradt a dobogóról.
Gyerekkora óta szeret sütni Baranyák Rita. A nagyatádi lány eredeti szakmája szakács, felnőttként végezte el Pécsett a cukrászképzést. Egy somogyi csokoládéüzemben és Jakabfi Dávid nagykanizsai Desszertműhelyében dolgozik, rajta keresztül került a nyolcfős csapatba.
– Ez volt életem első versenye, amelyről rengeteg élménnyel, tapasztalattal térhettem haza és nagyon örülök a negyedik helyezésnek, így úgynevezett cukrászdiplomával gazdagodtunk – tette hozzá a nagyatádi cukrász. Másfél éve készültek a rangos megmérettetésre.
– Négyféle tányérdesszertet készítettünk maracujás, kesudiós, szeder-áfonyás és málnás ízesítésben, a kóstoló desszertek konyakmeggyes, aszalt szilvás-mákos, Mozart-golyó ízesítésben gyártottuk, egy Fabergé-tojást is megformáztunk, amely vegán alapanyagokból készült.
A szakma nagy fejlődésen ment keresztül, és szeretné a jövőben is megmérettetni magát nívós versenyeken a csapattal.
– Nekem talán a legjobban a macaron készítése megy és nagyon szeretek a csokoládéval is foglalkozni – jegyezte meg a nagyatádi cukrász.
Jakabfi Dávid, a nagykanizsai JD Desszertműhely tulajdonosa elmondta: nagyon örülnek a szakmai elismerésnek.
– A Luxemburgban tartott Culinary World Cupot négyévente rendezik meg, a témát szabadon választhattuk meg, de bizonyos technikai feltételeknek meg kellett felelnie az alkotásoknak, az egyik feltétel a csokoládé és gyümölcsös ízesítés volt – tette hozzá Jakabfi Dávid, aki a kadarkúti szakiskolában tanult először szakácsnak, majd cukrásznak.
Bronzérmes a kaposvári mestercukrász
Mihajlovits Róbert, kaposvári mestercukrász, szakoktató cukrászművészet kategóriában bronzérmet szerzett az ötnapos, szerdán záruló luxemburgi cukrász-szakács világbajnokságon.
Az 56 éves versenyző a négy tányérdesszerten kívül négy, egyenként másfél-két dekagrammos aprósüteményt, valamint karamelldíszmunkát is készített. Mint megtudtuk, a megmérettetésen az aranyérmet Steierlein-Reichert Míra, a Kokó Cukrászda díszítőcukrásza szerezte meg. A brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló cukrászalkotás hosszú hónapok munkájával készült el keze nyomán.
Fotó MW