Változás

2022.12.18. 11:30

Kimentek a divatból a fényképes sírok

Régen divat volt, ma már csak elvétve teszik ki a sír­emlékre az elhunyt fotóját. Ugyan a szokás átalakult, ám a kaposvári temetőkben is akadnak fényképes sírok, amelyek üzennek az utókornak.

Turbéki Bernadett

328915013

Fotó: Benoit Daoust

Egy asszony sötét ruhában, fehér fejkendőben. Régi porcelánkép a zselicszentpáli temető egyik síremlékén. Hegedüs Rozália sírja mellett valószínűleg sokan elmennének, ám a fotón gyakran megakad a szem. Az egyik közösségi oldalon tették fel a képet, ám azt, hogy ki volt az illető, volt-e gyermeke, miért viselt fehér kendőt, már nehéz kinyomozni. 
Az 1930-as években váltak szokássá a sírfotók, amelyeket Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója is számon tart. – A magyarországi temetőkultúra az első világháború után bontakozott ki – mondta. – Akkor fordultak az emberek intenzíven a temetők felé. Az elesett katonák arcképét tették fel a sírokra elsősorban. A testük nem volt ott, abban bíztak, hogy a lelkük megtalálja a családi sírboltot. 
Puskás Béla szerint az elmúlt száz évben jelentősen átalakultak a temetői szokások, pedig napjainkban is lehet Budapesten porcelánképet készíttetni, de Ukrajnában is készítenek kicsit más eljárással. 
– Ugyan napjainkban is készítenek arcképeket, de manapság már inkább az elhunyt jellemző tevékenységére utaló képet raknak a sírra. Például egy motorosról egy motoros fotót – tette hozzá Puskás Béla. – Évi nyolcszáz temetésből nyolc-tíz alkalommal választanak fényképes megoldást az emberek. 
Puskás Béla szerint inkább az egész alakos, kőbe vésett képek vették át az uralmat. – Azt üzenik az egész alakos vésett képek, hogy ezekkel „őriztetik” a sírt – mondta. – Az elhunyt szelleme vigyáz a sírboltra. 
Ez délszláv hatást feltételez, Mohácson készülnek ezek a sírkövek. Leginkább a roma társadalom kapott rá, az ő temetkezési szertartásaik változnak a leggyorsabban. 
 

Nemcsak a katonák lelkét hívogatják a képek

A kaposvári Nyugati temetőben van egy sír, amelyre nem hősi halottak fotója, hanem gyermekek fényképe került egykor. A legendás sírban egy vándorcirkusz német ajkú igazgatójának négy gyermeke nyugszik, akik Kaposváron, 1914-ben hunytak el fertőző gyermekbetegségben. A tizenkét éves Marie, a tizenegy éves Andreas, az ötéves Frank, és Hanzel, aki csupán kétesztendős volt. Két porcelánkép közül már csak egy emlékeztet rájuk. Többször összetörtek, leestek, ám a helyiek gondosan visszaragasztották a helyére. A kaposváriak gondozták a sírt, ami a mai napig áll a Nyugati temetőben. – Ennek a sírnak története van – mondta Zóka Krisztina, a Nyugati temető vezetője. – Néhány éve lejárt, de úgy döntöttünk a kollégákkal, hogy rendbe tesszük, és tovább gondozzuk. Ha egy síron van egy fénykép, az ember megáll mellette, s nem csak egy név mellett megy el a temetőben. 
 

Német katonai síremlék a böhönyei német–magyar katonai temetőben, ahol jelenleg 2240 német és magyar katona földi maradványai nyugszanak
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában