Várakozás

2022.12.02. 13:33

Megyei Közgyűlés: ha megérkeznek a források, folytatódhatnak az útfelújítások

A Somogy Megyei Közgyűlés pénteken napirend előtt képviselői indítványra hallgatta meg Németh Zsolt, a Magyar Közút Zrt. Somogy megyei igazgatójának beszámolóját a Magyar Falu Program útfelújításainak állásáról. 2019 és 2022 között összesen 10,5 milliárd forintot fordítottak a somogyi mellékutakra.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: TIBOR KOVACS

Kezdetben egy kilométeren a költség 100 millió forintot tett ki, ez az idén már a duplájára emelkedett, és jövőre még 25-30 százalékos emelkedést várnak. Ezzel együtt 35,5 kilométer hosszúságú úthálózatot újítottak fel, és 38 kilométert saját erőből martak fel és aszfaltoztak újra. Németh Zsolt hozzátette: várják a TOP Plusz program beérkező forrásait, és újabb útszakaszok felújítását irányozták elő. Ha lesz rá forrás, akkor tudják folytatni a nagykorpádi átkelő, a bolhási bekötőút, a kisberényi útszakasz és a Nagybajom és a Kutas közötti rész felújítását.

Fotós: TIBOR KOVACS

 

Kárpáti László (FIDESZ) és Rákóczy Attila (DK) a dél-somogyi úthálózat állapotáról érdeklődött, míg Gyenesei István (SOMOGYÉRT) a zsáktelepülések bekötőútjainak felújítását sürgette. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU a nagyobb forgalmú átkötőutak felújítását támogatta, de ennek ellenére születtek eredmények, mint Gamásnál. 

Fotós: TIBOR KOVACS

A közgyűlés az országos törvényi változáshoz igazodva szavazta meg, hogy vármegyeként működjenek tovább. Gyenesei István hozzászólásában megemlítette, hogy nem kis költség az átállás, de tradicionálisan elfogadható a névváltozás. Azt javasolta, hogy a vármegye címere szerepeljen a hivatalos bélyegzőn, ezt Biró Norbert támogatta, de csak a 2023. január 6-ai ünnepi közgyűlés előtt, Zamárdiban szavazhatnak róla a képviselők. Megszűnt az M9-es út tervezett felújítása miatt felállított tanács. Képviselői kérdésre Biró Norbert azt felelte, hogy levélben érdeklődnek majd az illetékes miniszternél, hol tart a tervezés.  A covid alatt felfüggesztett hagyományokat folytatta közgyűlés, és beszámolókat hallgatott meg a befejeződött TOP-os beruházásokról. Lengyel Gábor, Takács-Csönde Zsuzsa, és Boros István projektmenedzser beszélt a somogyvári iskola energetikai felújításáról, a zamárdi új bölcsődéről, és a tabi zöld város programról. Az ülés végén Rákóczy Attila (DK) azt javasolta, hogy a képviselők közül aki tudja, támogassa a nehéz helyzetbe került Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületét.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában