Okosan tervezett szeretet

2022.12.21. 07:00

Okosba’ most túl merész megoldani a karácsonyt, okosabb elkerülni a hitelt

Decemberben mindig megugrik az áruhitelek és a személyi hitelek forgalma, és ezt az idén különösen indokolja az ajándékok inflációval megtoldott ára. Honfitársaink azonban néhány friss felmérés tanúsága alapján inkább lemondtak a karácsonyi hitelről, sőt gyakran a karácsonyi utazásról is.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy átlagos ajándék némileg drágább lett, mint amit tavaly tettünk a karácsonyfa alá. A praktikus ajándéknak szánt tartós fogyasztási cikkekért 15 százalékkal többet kell fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt decemberben. Egy banki felmérésből, a Magyar Bankholding tavalyi piackutatásából tudjuk, hogy a válaszadók átlagosan több mint 61 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra, és 40 százalékuk mondta azt, hogy hitelfelvétel segítségével oldja meg az ünnepeket. A 21 százalékuk illatszert, 19 százalékuk ékszert vásárol banki segítséggel, de népszerűek az ajándék­utalványok és az elektronikai eszközök is. Az idén azonban jócskán visszaesett a szabad felhasználású személyi kölcsönök száma, karácsony előtt az előző évhez képest 20 százalékos a csökkenés. 
A válaszadók közül 58 százalékra csökkent azok aránya, akik már tervezték az ajándékvásárlást, míg 18 százaléka úgy nyilatkozott, ebben az évben egyáltalán nem tud vagy nem akar a karácsonyra költeni, derült ki egy magyar hitelintézet, a Cofidis Hitel Monitor idei negyedéves jelentéséből. Ennek megfelelően egyre többen vannak, akik nem akarnak az ajándékozás és az ünnepek miatt eladósodni. A Bankholding felmérésében szerepelt, hogy a válaszadók 38,5 százaléka inkább az ünnepek előtt spórolja meg az ajándékok árát, 26,9 százalékuk pedig az ünnepek után húzza meg a nadrágszíjat. 
A spórolás másik jele, hogy kevesebben indulnak útnak az idei ünnepi szezonban, a válaszadók 70 százaléka egyáltalán nem megy sehová karácsonykor, 89 százalék csak otthon a szűk családjával ünnepel, és a távolabb élő rokonokat sem keresi fel, állapította meg egy magyar telekocsi-alkalmazás, az Oszkar.com Telekocsi felmérése. Míg a 18–34 éves korosztály egyharmada tervez karácsonyi utazást, addig a 35–44 éves korosztály 75 százaléka felelte azt, hogy sehova sem megy karácsonykor, a 45 év felettieknél azonban nőtt az utazási kedv karácsonykor. 

Fotóillusztráció: Lang Róbert

 

Makarész Zsolt (Felsőmocsolád): Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan vesznek fel hitelt emiatt, mert akik kevésbé tehetősek, azok is szeretnék megoldani, hogy minél gazdagabb legyen az ünnep. Mi ketten készülünk a karácsonyra a feleségemmel, de számításaim szerint így is százezer forinton felül költünk az év végére. 

 


 

Nyersné Papp Éva (Kaposvár): 
Ha össze kellene foglalnom, hogy milyen lesz nálunk az idei karácsony, azt mondanám, hogy szűkebb, megfontoltabb, de családiasabb és összetartóbb. Az unokákkal együtt készülünk az ünnepekre. Semmiképpen nem vennék fel hitelt azért, hogy többet költsünk karácsony idején. 

 


 

Bogdán Ferenc (Somodor): 
Meg kell gondolni, hogy a jelenlegi elég nehéz helyzetben mire költünk. Az a véleményem, hogy a hitelfelvételtől tartózkodjunk, inkább legyen egy kicsit szerényebb a karácsony. Mi ketten készülünk az ünnepekre az öcsémmel, és nem a pénz számít, hanem a családi összetartás. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában