Lehetőség

2022.12.05. 20:00

Pénzzel ösztönzi Kaposvár a roma fiatalokat

1995-ben osztott először ösztöndíjat a roma tanulóknak a kaposvári önkormányzat, és évről évre bővültek a lehetőségek, idézte fel Szita Károly polgármester a hétfői átadáson.

K.G.

Különórákat, angol nyelvi és matematika képzést fizet majd az ösztöndíjából Illés Eszter a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tizedikes tanulója. Kitűnő tanuló, de még nem döntötte el, hogy milyen pályára lép a tanulmányai végzetével. Az első ösztöndíját vehette kézhez Horváth Boglárka Éva. Havonta 27 ezer forintot kap majd, és nem titkolja, hogy a pénzt magára szeretné költeni, kereskedelmi értékesítőnek tanul a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolában. Két testvérével együtt neveli a nagymamája. Az ösztöndíjat a 15 éves lány önállóan használhatja fel, de jól jön olyankor, ha az iskolában kell helytállni, mondta Horváth Györgyné, aki büszke az unokáira. A legidősebb hegesztőnek tanult, a középső a pék-cukrász szakmát választotta.   

 

Az önkormányzat az ösztöndjak odaítélésekor elvárásokat is támasztott. Mert a feltételek között szerepelt, hogy a diákoknak jól kell tanulni, és minimum egy szakmát elsajátítani. Már általános iskolások is igényelhetik, de a középiskolás vagy felsőfokú tanulmányi előremenetelt is honorálják. A díj sikerét mutatja, hogy egyetlen esetben sem kellett visszafizetnie senkinek, jegyezte meg Szita Károly. Az idén 35-en pályáztak, közülük 30-an teljesítették a feltételeket. A cél, hogy a roma fiatalok az általános iskola után továbbtanuljanak, szakmát vagy diplomát szerezzenek, és tudásukat Kaposváron kamatoztassák. Külön díjazzák azokat, akik az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság területén vagy a köztisztviselői pályán helyezkednek el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában