Konferencia

2022.12.07. 17:30

Segítő kéz és egy jó szakma belépő a munka világába

Egy jó szakmával és kellő segítséggel egy értelmi sérült fiatal is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. Egy szerdai kaposvári konferencián arról tanácskoztak, hogy kikerülve a védett környezetből miként tudják a sérülteket támogatni abban, hogy önálló életet élhessenek, a társadalom hasznos tagjaként.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Bárczi iskola diákjainak és tanárainak zenés műsora nyitotta meg a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének kaposvári konferenciáját. Dér Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte: az elmúlt évek alatt számos rendezvényen találkozott fogyatékosokkal, akik megtanították arra, hogyan bánjon velük.  

– Sokat lehet tőlük tanulni, főleg a szeretet, nyíltságot, az őszinteséget, köszönöm nekik és segítőiknek, akik azon dolgoznak, hogy mindennapjaikat szebbé tegyék – mondta el Dér Tamás. Benczéné Csorba Margit, a Somogy megyei ÉFOÉSZ elnöke a találkozón elmondta: a szervezetük egy roadshowt indított, amelynek utolsó állomása Kaposvár volt.  – A gyermekvédelmi és szociális szakembereket, pedagógusokat, óvónőket szólítottuk meg és elsősorban azokról a értelmi fogyatékos fiatalokról tanácskozunk, akik kikerültek a védett környezetből, az iskolapadból és szükséges lenne őket támogatni, hogy önálló életet élhessenek – emelte ki Benczéné Csorba Margit. Megjegyezte: van ahol nagyon támogató a család, van ahol magukra maradnak, ezért is fontos, hogy a civil szervezetek adjanak nekik jogi, pszichológiai, szociális segítséget.  

Fotós: Lang Robert Kaposvar

– A Bárczi iskolából kikerült értelmi sérült fiatalok 90 százaléka meg tudja állni a helyét, ha megkapja a megfelelő segítséget, nálunk több szakmát is is szerezhetnek, mint például állatgondozó, varrónő, szakácssegéd, a legnépszerűbb az informatikai képzések – mondta el Benczéné Csorba Margit. A főigazgató hozzátette: jelenleg 325 diákjuk tanul intézményükben, közülük hetvenen kirepülőben, tanulmányaik végén vannak. Kadlicskó Kristóf palánta nevelést és udvarrendezést tanul a Bárczi iskolában.  – Szeretnék az iskola után a szakmámban elhelyezkedni, mivel jól tanulok, kaptam ösztöndíjat és vásároltam telefont, számítógépet, ezzel tudom tartani mindenkivel a kapcsolatot – mondta el a húszéves szakiskolás. Az értelmi sérült fiatalok 23 éves korig maradhatnak az iskola rendszerben.

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Egy jó szakma belépőt jelent a munkaerőpiacra
 – Az értelmi sérülteknek lehetőségük van arra, hogy egy vagy akár két gondnokot kiválasztanak nekik akik segíti mindennapjaiban, tanácsokkal látja el  – mondta el Gyene Piroska, ÉFOÉSZ Központ elnöke. Hozzátette: a világszerte tapasztalható válsághelyzet miatt nincsenek könnyű helyzetben az értelmi sérültek, de egyetértenek a  kormány azon törekvéseivel, miszerint munkát kell adni, nem segélyt. Hódy Edit, a Somogyvári Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője elmondta: az enyhe értelmi fogyatékosok nagy része egy szó szakmával képes a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni, a súlyosabb sérülteknél kisebb ez az arány.  – Az enyhén sérültek tanulhatnak a szakiskolánkban kerti munkásnak, szobafestőnek és szakácssegédnek, utóbbi nagyon népszerű és hamar el is tudnak helyezkedni, a középsúlyos értelmi sérültek szakmai modulokat és háztartástant tanulnak, amely a mindennapi életükben nagy segítséget nyújt – mondta el az intézményvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában