Sonline.hu podcast

2022.12.28. 11:30

Sikereinél már csak a tervei nagyobbak Mohácsi Zsófinak

Méltán népszerű podcast műsorunkban Mohácsi Zsófia, a 14 éves quadversenyző volt a sonline.hu vendége.

Barkóczy László

Hiába ennyire fiatal, már három ország quadosai rettegik nevét és tartanak tehetségétől, így nem meglepő, hogy a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség 2022-ben az év női sportolójává választotta. Mohácsi Zsófia és édesapja, Mohácsi Balázs együtt meséltek műsorunkban arról, hogyan is kezdődött ez a lenyűgöző karrier, és vajon milyen meglepetéseket tartogat még.

Mohácsi Zsófia

– Talán hat-hét éves lehettem, mikor édesapám elvitt egy motorversenyre – emlékszik vissza a nem is oly’ távoli kezdetekre Mohácsi Zsófia. – Én ott azonnal éreztem, hogy ez az én sportom, ezt akarom csinálni.

– Először féltünk ráültetni Zsófit egy crossmotorra, mert azt gondoltunk eldől vele – egészítette ki nevetve a történetet Mohácsi Balázs, Zsófi édesapja. – Ezért kapott egy quadot. Amiről azóta már sokszor kiderült, hogy kicsit sem veszélytelenebb, mint egy motor.

A fiatal tehetség első versenye aztán 11 éves korában volt Somogyaszalóban, ahol rögtön a harmadik helyet szerezte meg. Azóta sem nagyon hagyta magát lelökni bármely verseny dobogójáról. Teszi ezt úgy, hogy nagyon kevés női induló van korosztályában, így általában a fiúkat veri meg rendre itthon és a külföldi megmérettetések alkalmával is. Mohácsi Zsófi a quadsport mind a három szakágában rendszeresen indul és nyer, de mivel a country quad vállfajával kezdte ezt a sportot, ez is nőtt a legjobban a szívéhez.

A folyamatos edzéseknek és a versenyeknek eredménye is lett: Zsófi 13 évesen magyar bajnok lett, ráadásul mindhárom versenyformában. De egy pillanatig nem kényelmesedett el, külföldi versenysorozatokat nézett ki édesapjával, és ott is sikert sikerre halmozott.

– Erre az évre tűztük ki célul, hogy több nemzetközi bajnokságon is indul Zsófi – vette át a szót Mohácsi Balázs. – Németországban két nagyobb versenysorozatban is indult, ami már csak az eltérő szabályok miatt sem volt egyszerű. Horvátországban a quad cross versenysorozatban indult, amivel ugyan még csak most ismerkedett meg, mégis nagyon szépen szerepelt. Ez azért is fontos, mert a hírek szerint Magyarországon is elindul egy ilyen versenysorozat, így nem mindegy milyen tapasztalatokkal vágunk neki.

Ebben az évben Zsófinak 52 futama volt szerte Európában, ez annyit jelent, hogy 19 versenyhétvégén kellett helyt állnia. Felnőtt sportolóknak is megterhelő ez a szám, nem hogy a fiatal tehetségnek. Ő mégis úgy érzi, hogy ez így természetes, hiszen tudja, a sikernek nem titka van, hanem ára.

– Nem könnyű a felkészülést, a versenyzést összeegyeztetni a mindennapi életemmel – mondta el a fiatal tehetség. – De ahhoz, hogy elérjem az álmaimat, ehhez szükség van arra, hogy mindig a maximumot hozzam ki magamból.

A 2023-as évben két nagy cél is tornyosul így Zsófi előtt. Az egyik, hogy részt vegyen egy távoli, de a quadsport legjobbjainak tartott versenyen. Erről további részleteket egyelőre nem akartak elárulni édesapjával, de megígérték, mi leszünk az elsők, akik megtudják, ha sikerül mindent elintézni a versennyel kapcsolatban. A másik nagy cél összekapcsolódik azzal, hogy a közelmúltban Zsófit egyre többet látjuk egy citromsárga versenyautó volánja mögött is.

Mohácsi Zsófia

– A Kaposvári Autósport Egyesület színeiben tervez Zsófi a jövő év vége felé egy autóversenyen is indulni – osztott meg részleteket a büszke apa. – Ez egy szlalomverseny lenne, az indulás pedig attól függ, mennyire tudjuk összeilleszteni a versenysorozatokkal, és mennyire jön bele Zsófi ebbe a teljesen új sportba. De biztos vagyok benne, hogy eddig is, ezután is a legtöbbet hozza ki magából Zsófi, és sikeres lesz minden sportban, amibe belevág.

Mohácsi Zsófia

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában